Na pád múru z terasy na Holíčskej reaguje aj mestská časť Bratislava-Petržalka

Pád múru je šťastím v nešťastí. Kto určí nejasné vlastníctvo a s tým spojenú zodpovednosť? A čo sa bude diať s petržalskými terasami ďalej?

Betónové zábradlie pochôdznej terasy na Holíčskej ulici pri bytových domoch 1-3 ani terasa samotná či pozemky, na ktorých stojí – nie sú vo vlastníctve ani v správe mestskej časti Bratislava-Petržalka. Naša samospráva tak nemôže niesť zodpovednosť za (ne)údržbu tohto majetku. Jeho vlastníkom a správcom je podľa našich záznamov aj podľa evidencie hlavného mesta Bytové družstvo Petržalka, ktoré spravuje aj bytové domy Holíčska 1-3.

Vlastníctvo terasy sa však – nielen v tomto prípade – môže zdať ako sporné a vôbec sa tomu nečudujeme. Veď majiteľ danej terasy nie je evidovaný na katastri nehnuteľností, vstavané garáže pod ňou nie sú zapísané ako stavby, terasa ako pristavená technická vybavenosť nemá žiadne súpisné číslo a pozemky, na ktorých stojí sú zase vo vlastníctve magistrátu. Platí však, že najmä v rokoch dávno minulých a transformačných 90. často nepresný a neúplný kataster nehnuteľností zďaleka nie je jediným hodnoverným zdrojom informácií pri určení majetkových práv a s nimi spojenej zodpovednosti.

Kolaudačné rozhodnutie, ktorým sa v takýchto, na prvú nie úplne jasných prípadoch určuje majiteľ stavieb (kedy sa zväčša nikto nehlási kvôli žiadnej možnosti ich speňaženia a obrovským investičným nákladom na opravu či demoláciu), bolo a je vydané práve v prospech predchodcu Bytového družstva Petržalka. To po ňom prevzalo nielen majetok, ale aj s tým spojené záväzky a zodpovednosť za jeho stav. Vrátane záväzku starať sa aj o nehnuteľnosti, ktoré neboli odpredané do súkromných rúk ako byty či nebytové priestory.

Navyše platí, že ak Bytové družstvo Petržalka svoje vlastníctvo a správcovskú povinnosť rozporuje, na čo naša mestská časť a ani náš stavebný úrad do tohto dňa žiadny dôvod nevidí, pozemky v katastri nehnuteľností, kde terasa a ostatné stavby stoja, sú vo vlastníctve hlavného mesta, nie našej samosprávy. Tiež platí, že vlastníkmi garáží pod terasou, ktorým táto stavba „bez majiteľa“ tvorí strechu, sú fyzické osoby a garážové družstvo Garage team.

Naša mestská časť opakovane upozorňovala správcu úseku tejto terasy, Bytové družstvo Petržalka, na havarijný, zdravie a život ohrozujúci stav jej zábradlia. Naposledy (23. februára 2022) mu na základe zistení pri výkone štátneho stavebného dozoru zaslal Stavebný úrad Petržalka výzvu na bezodkladné uskutočnenie nápravy havarijného stavu zábradlia na severovýchodnom okraji terasy Holíčska 1-3 s termínom vykonania nápravy najneskôr do 30. apríla 2022. Žiaľ, aj napriek opakovaným verejným upozorneniam k náprave, až do samovoľného pádu múriku, nedošlo.

K tomuto stavu sa dospelo najmä preto, že pri odpredaji bytov, komerčných nebytových priestorov, garáží a ďalších priestorov zo strany ich pôvodného majiteľa sa nemyslelo – zámerne či nedopatrením – na naviazanie vlastníckeho práva zvyšných spoločných priestorov na nových majiteľov.

Tí tak de facto získali iba hodnotnú časť majetku a na tú – pre prístup alebo prestrešenie, akou sú aj terasy – nevyhnutnú, ktorá ale samé o sebe hodnotu často nemá a sú s ňou spojené najmä náklady, sa zabudlo. To ale podľa nás nič nemení na tom, že zostali v majetku i správe pôvodných vlastníkov alebo ich nástupníckych organizácií. V tomto prípade Bytového družstva Petržalka. 

 

Kolegovia z referátu investičných činností nedávno, aj na základe podkladov z hlavného mesta, realizovali passport terás nielen v našej správe a o jeho výsledkoch vás budeme informovať v najbližších týždňoch.

Napríklad, terasy na Beňadickej č. 5, 7-9 a 13-15 a Rovniankovej 16 boli aktuálne vyhodnotené ako terasy v najhoršom technickom stave z nášho majetku, preto budeme v najbližších mesiacoch realizovať ich rekonštrukciu. Niekedy si ale naliehavé situácie vyžadujú našu účasť i v prípadoch, keď majetok nie je v našej správe. Naposledy sme takto opravili padajúci múr na parkovisku na Beňadickej ulici, ktorého majiteľom je mesto. S kolegami sa však vieme, na rozdiel od iných vlastníkov, ktorí sa ku svojmu majetku nehlásia, dohodnúť aj vyrovnať.

Tiež platí, že v máji minulého roka vstúpila do platnosti novela zákona, ktorá samosprávam umožňuje udržiavať a investovať verejné peniaze aj do verejnoprospešného majetku, ktorý oficiálne nikomu nepatrí. Pokiaľ teda cesta, chodník, ihrisko či park nemá oficiálneho vlastníka, mestská časť vie pristúpiť k náprave, obzvlášť v prípade havarijných stavov. Následne sa aj na základe tohto stavu a investície vieme pokúsiť získať daný majetok do nášho majetku, aby sme sa oň mohli starať dlhodobo. V prípade úseku dotknutej terasy na Holíčskej však vlastník aj správca známi sú.

Na ilustráciu. Naša samospráva je správcom cestnej komunikácie, na ktorú spadol poškodený múr z terasy na Holíčskej ulici. Práve preto sme zasiahli pri odstraňovaní padnutých kusov betónov s vlastnou technikou a na vlastné náklady, aby bola komunikácia prejazdná, nehrozila dopravná nehoda a aby mali majitelia garáží voľný vstup. Rovnako sme na naše náklady terasu dočasne oplotili. Aj táto, našťastie nie tragická či nešťastná situácia, by sa tak mala stať výstrahou pre všetkých majiteľov a správcov majetku v havarijnom stave, ktorí dlhodobo ignorujú svoje povinnosti pri jeho údržbe.

Veríme, že incident ohrozujúci majetok a zdravie obyvateľov a návštevníkov Petržalky prešetria aj kompetentné orgány a následným procesom sa konečne a jasne určí, kto je vlastníkom majetku „bez vlastníkov“ a kto by ho mal teda udržiavať. Viac informácií o tejto téme vrátane zoznamu petržalských terás a ich vlastníkov prinesieme čoskoro. Ďakujeme za pochopenie.

#petrzalka

web od 2day