Do jesene v petržalke pribudne 1100 nových smetných košov

Cieľom je čistá samospráva a efektívna služba verejnosti.

Milí Petržalčania, možno ste si už všimli nové smetné koše, ktoré postupne pribúdajú v našich uliciach. K hromadnej výmene starých a všakovakých košov sme pristúpili aj na základe vašich podnetov a požiadaviek.

S ich osádzaním petržalskí makači z oddelenia správy verejných priestranstiev začali začiatkom jari. Odvtedy boli umiestnené na vybraných námestiach, pri Veľkom a Malom Draždiaku, pri Chorvátskom ramene, v Starom háji i v časti Lúky, ktorá patrí k najrozsiahlejším lokalitám našej mestskej časti.

K 26. aprílu bolo zatiaľ v Petržalke osadených až 336 nových, krajších a funkčnejších odpadkových košov. A to zďaleka nie je všetko! V súčasnosti stále prebieha výmena v lokalite Háje a Dvory, pričom celkovo ich máme v pláne osadiť až 1100. WOW!

V čom sú nové odpadkové koše lepšie od tých pôvodných? Rozdielov je hneď niekoľko.

  • Nový typ koša je nielen funkčnejší, ale vďaka svojej váhe – 150 kilogramov – aj odolnejší voči vandalizmu a vonkajším vplyvom.
  • Výhodou je i jeho násobne väčší objem, ktorý sa z pôvodných asi 30 litrov zvýšil na približne 70 litrov.
  • Moderný dizajn s vrchným krytom zase chráni ich obsah proti náletom vrán a iného druhu vtáctva, ale aj proti občanom, ktorí by do nich chceli ukladať zmesový komunálny odpad.

„Výmenou košov by sme chceli dosiahnuť skvalitnenie verejného priestoru, zefektívnenie zvozu odpadu a hlavne predísť znečisťovaniu verejných priestranstiev,“ hovorí naša druhá vicestarostka Iveta Jančoková.

 

 

Aj napriek snahe vyjsť obyvateľom a návštevníkom Petržalky v ústrety, žiaľ, našu prácu často ničia vandali. Nové koše nachádzame pokreslené, preplnené bytovým odpadom alebo dokonca prevrhnuté. Chceme vás preto požiadať o súčinnosť a v prípade, ak budete svedkami vandalizmu, prosíme, volajte kolegov z Mestskej polície Bratislava či Polície Slovenskej republiky.

Veríme, že s tými, ktoré nikto nezničí a rovnako tak s našou prácou, budete spokojní. A budeme tiež radi, ak nám do komentárov napíšete vaše postrehy a názory na ďalšie vylepšenia. VIAC INFO o tejto téme prinesieme už čoskoro!

#petrzalkamaka #cistapetrzalka #zelenapetrzalka

web od 2day