Petržalka finalizuje revitalizáciu Šrobárovho námestia

Pribudli dizajnové lavičky, workoutové ihrisko aj stromy.

Lokalita na severe Petržalky sa začína podobať skutočnému námestiu. V ďalších etapách mestská časť počíta s výsadbou zelene či vybudovaním psieho výbehu.

Šrobárovo námestie je jednou z najväčších zachovaných vegetačných plôch, ktorá vznikla pri masovej výstavbe bytových domov na najväčšom slovenskom sídlisku.

Dôvodom jeho aktuálneho skrášlenia bolo najmä chýbajúce funkčné využitie zelenej plochy, kvôli ktorému sa námestiu zďaleka nepodobala.

Po viac ako pol roku terénnych prác z dielne mestskej časti Bratislava-Petržalka už však “Šrobárko” chytá podobu tradičného zeleného námestia.

Pribudli tam nové lavičky, smetné koše, workoutové ihrisko a množstvo zelene, ktorú samospráva plánuje ďalej rozširovať a sľubuje aj nový výbeh pre psov.

Už sa zelená

Komplexná revitalizácia celého námestia bola v minulosti ocenená na viac ako milión eur, zatiaľ čo mestská časť mala na tento účel alokovaných len 200-tisíc eur z mimorozpočtových zdrojov.

„Z tohto dôvodu sme boli nútení skresať práce na asi tretinu a rozdeliť tak projekt do viacerých etáp,” konštatuje Eva Alexiová z referátu investičných činností Miestneho úradu Petržalka, ktorá projekt revitalizácie námestia zastrešuje.

Úprava priestoru sa tak v prvej fáze dotkla najmä rekonštrukcie chodníkov, ktorej súčasťou bola i výmena asfaltovej vrstvy, ale aj vybúranie ich starých prvkov a vybudovanie úplne nových trás.

Dôležitou bola aj úprava terénu navážaním zeminy na eliminovanie nerovností a následné zasiatie trávnikov.

Na námestí tiež pribudol nový mobiliár v podobe smetných košov na triedený odpad, cyklostojana a 16 dizajnovo zaujímavých lavičiek.

Najväčším lákadlom pre obyvateľov je však verejne prístupné moderné a bezbariérové workoutové ihrisko vybudované v tesnom susedstve areálu tamojšej základnej školy s prvkami na cvičenie aj pre ľudí s hendikepom. K dispozícii sú para bradlá i pomocné bradlá na stĺpoch, pomocou ktorých je možné dostať sa na horizontálnu hrazdu. Na posilnenie a rozvoj svalov ramien slúži dvojkolesový trenažér na ramená a po doplnení vertikálneho rebríka pribudne i možnosť dostať sa na horizontálny rebrík.

 

 

Potešia sa aj psíčkari

Po inventarizácii tamojších drevín v réžii odborníkov miestneho úradu z oddelenia životného prostredia pristúpila mestská časť aj k výsadbe 23 stromov. Dalších 33 plánuje vysadiť na jeseň tohto roka.

Obyvateľov možno zaskočilo, prečo na námestí nepribudol aj sľubovaný psí výbeh či pitné fontánky, ako bolo zadané v projektovej dokumentácii.

„Pitné fontánky boli z prvej etapy vylúčené z viacerých dôvodov. Jedným z nich je aj pripojenie vodovodnej prípojky od areálu základnej školy, čím by sa výrazne zvýšila hodnota zákazky,” vysvetľuje Alexiová a dodáva, že inštalácia pitných fontánok do budúcna nevylučujú.

Podobne je to aj so psím výbehom, vybudovanie ktorého bolo predbežne nacenené na viac ako 25-tisíc eur.

„V rámci čo najrozumnejšieho využitia financií uvažujeme nad možnosťou zrealizovať výbeh vo vlastnej réžii pracovníkmi našej údržby,” prezrádza Alexiová s tým, že moderný výbeh by mohol uzrieť svetlo sveta v priebehu niekoľkých mesiacov.

Dovtedy tak môžu petržalskí psíčkari bezplatne využívať tri oplotené výbehy v správe mestskej časti na Holíčskej, Vyšehradskej a Wolkrovej ulici.

——————————————————————————————————————————————

Projekt Revitalizácia Šrobárovho námestia a úprava areálu ZŠ Černyševského bol realizovaný vďaka dotácii z Úradu vlády Slovenskej republiky vo výške 200 000 EUR.

web od 2day