Petržalské legendy zelených trávnikov pokrstili novú knihu o dejinách futbalu Za Starým mostom

Na 160 stranách zachytil historik a publicista Juraj Červenka viac ako storočie petržalského futbalu. Vznik publikácie podporila mestská časť, ktorá ju aj vydala.

Historik a publicista Juraj Červenka napísal ďalšiu zaujímavú publikáciu. Tentokrát čitateľom priblížil naozaj bohatú históriu petržalskej naháňačky za futbalovou loptou.

Kniha Za Starým mostom s podtitulom Najvýznamnejšie kapitoly Petržalského futbalu vznikla podľa autora vďaka spolupráci množstva šikovných a zanietených športových fanúšikov i dejateľov.

Projekt finančne podporila mestská časť Bratislava-Petržalka, ktorá sa tiež stala priamo vydavateľom publikácie. Slávnostný krst sa konal vo štvrtok 12. mája v samosprávnom Dome kultúry Zrkadlový háj.

Záštitu nad podujatím miestneho úradu, ktorý ho spoluorganizoval s najväčším futbalovým klubom na druhej strane Dunaja – FC Petržalka v zastúpení majiteľa Mareka Mojta, generálneho manažéra Dominika Tótha či podpredsedu Olivera Dobrotku, prevzal petržalský starosta Ján Hrčka.

 

O sprievodný program sa postarali ich partneri s deťmi z miestnej futbalovej prípravky a tanečnej školy HALO HALO s trénerkou Erikou Brandnerovou a počas recepcie sa konala aj autogramiáda.

Podujatie účasťou podporili napríklad futbalový majster Európy a legenda petržalského futbalu Marián Masný, prvý medzinárodný petržalský rozhodca Jozef Chocholouš, bývalý fyzioterapeut Petržalky aj reprezentácie Viliam Kalman alebo bývalí futbalisti Martin Mikulič či Jozef Kubica.

Krstnými otcami knihy sa stali Ondrej Kadák, Marián Pochaba, Imrich Tóth a Emil Stranianek, ktorí ju symbolicky pokrstili pamätnými odznakmi z dielne zberateľa a kronikára Stanislava Horínka.

Roztrhanie zošívaných aj obrat v Porte

“Ak sa ľudí mimo Bratislavy spýtate, čo im ako prvé napadne pri slove Petržalka, okrem polemiky o (ne)výhodách života na našom zelenom sídlisku takmer s určitosťou skončíte pri debate o futbale,” povedal pri tejto príležitosti šéf petržalskej samosprávy.

Podľa Hrčku sa niet čomu diviť, keďže minulý rok v Petržalke oslavovali krásne 40. výročie od štartu ŽTS Petržalka v Prvej československej futbalovej lige.

“Tieto neuveriteľné momenty aj so spomienkami na vtedajšie roztrhanie zošívaných zo Slávie Praha začiatkom tisícročia doplnila Artmedia v slávnej Lige majstrov, napríklad neuveriteľným obratom proti FC Porto,“ zaspomínal Hrčka s dovetkom, že podtitul publikácie je viac než výstižný.

Mravenčia práca v archívoch

Autor knihy počas slávnostného krstu poďakoval všetkým, ktorí mu z jeho tvorbou pomohli.

“Okrem finančnej podpory mestskej časti a grafickej práce Petra Gvozdjáka išlo najmä o pamätníkov, či už z radov futbalistov, rozhodcov a funkcionárov, alebo aj obyčajných fanúšikov, ktorí petržalský futbal doslova milovali a milujú,” priblížil Červenka.

Množstvo archívnych záberov použitých v novej knihe tak podľa neho zachytáva bohatú futbalovú históriu v najľudnatejšej mestskej časti Slovenska autentickejšie. 

”Priam mravenčia práca v archívoch v kombinácii s neuveriteľnými spomienkami fanúšikov i dejiteľov tak priniesla svoje ovocie a prvé reakcie čitateľov i fanúšikov to len potvrdzujú,” dodáva.

Bezplatne v knižniciach a v súťažiach

Podľa Moniky Terekovej z petržalského referátu kultúry a športu bude knižná publikácia Za Starým mostom dostupná pre všetkých návštevníkov aktuálne deviatich pobočiek Petržalskej knižnice a stovky výtlačkov poputujú aj k ich partnerom.


 

“Tiež sme pre Petržalčanov aj našich návštevníkov pripravili viaceré súťaže, či už v rámci petržalského kultúrneho leta alebo v online svete prostredníctvom oficiálnych profilov mestskej časti na sociálnych sieťach,” uzatvára Tereková.

web od 2day