Mladá Petržalčanka vyhrala súťaž reportérov pre životné prostredie. Blahoželáme!

Petržalské talenty žnú úspech za úspechom.

Dôkazom je aj 11-ročná žiačka cirkevnej základnej školy CZŠ Narnia v Petržalke Simona Gerhátová, ktorá sa môže pochváliť vynikajúcim úspechom.

Už v útlom veku sa  svojou reportážnou fotografiou s názvom Malá cena veľká hodnota umiestnila na 1. mieste v celoslovenskej súťaži mladých reportérov pre životné prostredie.

Odborná porota ocenila predovšetkým jej reportérsku akčnosť, to, že nezaváhala a pomohla a zároveň tiež sociálny rozmer, ktorý fotografia  a jej príbeh sprostredkúvajú.

Vďaka svojmu úspechu sa Simona dostala medzi top reportérov a ako najmladšia súťažiaca v kategórii 11 – 25 ročných bude reprezentovať Slovensko v medzinárodnom kole Young reporters for the environment. Jej práca bude posudzovaná v konkurencii reportérov z ďalších 40 krajín sveta, pričom niektorí z nich sú až dvojnásobne starší.

Šancu na úspech má aj vďaka tomu, ze zachytáva nielen aktuálny eko-problém, ale Simona prejavila reportérsku akčnosť a ľudskosť a vnímavosť zároveň, pretože ľudí nielen oslovila, rozprávala sa s nimi a odfotila, ale neváhala im aj pomôcť.

 

 

Žena so synom, ktorí nemajú dostatok finančných prostriedkov, pátrajú v kontajneri po zálohovaných obaloch. Každý cent za vrátenie sa počíta. Miesto fotenia: kontajnerové stojisko pri zastávke MHD Budatínska.

Malá cena, veľká hodnota

 

*Žena so synom, ktorí nemajú dostatok finančných prostriedkov, pátrajú v kontajneri po zálohovaných obaloch. Každý cent za vrátenie sa počíta.

Miesto fotenia: kontajnerové stojisko pri zastávke MHD Budatínska.

V škole sa zaoberala práve problematiku zálohovaných fliaš, ktoré sa rozhodli zbierať od tých, ktorí ich nechcú, rovnako ako tie, ktoré sú pohodené okolo školy.

Nazbierané raz týždenne odnášali do automatu a tvorili charitatívnu zbierku pre ľudí, ktorým pôvodne kedysi zbierali plastové vrchnáky. No a Simonka si to spojila, dobehla pre fľaše a dala ich ako adresnú pomoc ľuďom, ktorí žijú v blízkosti školy v ubytovni.

Hoci pani pracuje, ako sa vyjadrila, týždeň pred výplatou je dobrý každý cent a tak dotrieďujú a zachraňujú obaly po nás, ktorým ich odnášanie nestojí za námahu a nielen získavajú odnášaním potrebné centy, ale aj sa delia s inými ľuďmi v núdzi, ktorých poznajú.

Fotografia tak má reportérsku akčnosť, nielen pomenováva a ukazuje ekoproblém, ale ukazuje aj riešenie so sociálnym kontextom.

Simone v mene mestskej časti Bratislava-Petržalka srdečne blahoželáme a držíme palce v medzinárodnej súťaži i v dosahovaní ďalších osobných úspechov.

#petrzalkazije

web od 2day