Žiaci ďalších základných škôl v Petržalke sa tešia novým sociálnym zariadeniam

Pribudli aj tie pre zdravotne znevýhodnených.

Mestská časť ukončila rekonštrukciu toaliet na piatich verejných základných školách za viac ako 700-tisíc eur. V ďalšej fáze plánuje spustiť aj ďalšie renovácie školských jedální.

Masová výstavba Petržalky, najväčšieho slovenského sídliska, začala v 80. rokoch minulého storočia. Spolu s panelákovými bytmi vznikala prílevom novousadlíkov aj potreba výstavby objektov občianskej vybavenosti, medzi nimi aj materských a základných škôl.

Práve priestory škôl sú tie, na ktorých sa podpísal zub času najviditeľnejšie a aj keď je školstvo jednou z najviac financovaných oblastí aktuálneho vedenia miestnej samosprávy, tá stále naráža na rokmi zabudnuté a zanedbané problémy, ktoré sa snaží postupne odstraňovať.

Takým prípadom sú napríklad školské jedálne, kuchyne či sociálne zariadenia na základných a materských školách v zriaďovateľskej pôsobnosti mestskej časti, z ktorých mnohé nezažili obnovu od svojho vzniku.

Najnovšie mestská časť Bratislava-Petržalka investovala zo svojho rozpočtu viac ako 700-tisíc eur na kompletnú rekonštrukciu toaliet na piatich základných školách, ktoré si to aktuálne vyžadovali najviac – ZŠ Černyševského, ZŠ Prokofievova, ZŠ Nobelovo námestie, ZŠ Gessayova a ZŠ Tupolevova.

„Vo väčšine prípadov sa vzhľad verejných škôl v Petržalke zmenil len minimálne alebo vôbec. Mnohé boli v havarijnom stave a bol nutný zásah. Sám som bol pred takmer 30 rokmi žiakom Základnej školy na Nobelovom námestí, kde sa s toaletami od môjho odchodu nepohlo nič,“ vysvetľuje dôvody rozsiahlej rekonštrukcie sociálnych zariadení starosta Petržalky Ján Hrčka.

Podľa neho nové toalety zvýšili jednak hygienické štandardy, ako aj každodenný komfort.

 

 

Mysleli na všetky deti

V rámci rekonštrukčných prác boli na toaletách vymenené vodorovné aj zvislé rozvody vody, kúrenia a kanalizácie. Nanovo boli inštalované rozvody elektriny, osvetlenie a hydroizolácia; vymenila sa tiež dlažba, obklady a sanita.

Vetranie priestorov je po novom zabezpečené prostredníctvom efektívnejších ventilátorov.

K novému mobiliáru sa tak zaradili dvere, závesné toalety a pisoáre. Novinkou sú aj toalety pre zdravotne znevýhodnených žiakov s obmedzeniami pohybu na každom poschodí, ktoré vznikli úpravou existujúcich technických priestorov.

„Za posledné roky sa nám pred vstupy viacerých škôl podarilo osadiť nájazdové rampy a do ich vestibulov stoličkové výťahy. V tomto trende chceme pokračovať a docieliť, aby nakoniec každá základná škola v našej pôsobnosti mala plnohodnotný bezbariérový prístup aj vybavenie,“ ozrejmil Miloš Holán z referátu investičných činností Miestneho úradu Petržalka, ktorý zabezpečoval projekt po organizačnej stránke.

Pribudnú ďalšie toalety aj kuchyne

Obnova toaliet na vybraných základných školách prebiehala od januára počas školského roka. Stavebný ruch, ktorý trval šesť mesiacov, však podľa Holána nenarušil bežný chod škôl ani bezpečnosť žiakov a zamestnancov, a to aj vďaka súčinnosti vedenia škôl a rodičov žiakov.

„Na každej škole boli s našimi riaditeľkami a riaditeľmi dohodnuté takzvané koridory, kde sa mohli pohybovať pracovníci stavebných firiem, aby sa minimalizoval kontakt so žiakmi a zaistila sa najmä ich bezpečnosť. Práce sme realizovali svojpomocne i dodávateľsky postupne po jednotlivých poschodiach, aby bol výchovno-vzdelávací proces obmedzený minimálne,“ priblížil dočasné obmedzenia vedúci petržalského referátu investícií.

Dodáva, že v niektorých školách bolo z dôvodu dobrého priestorového vybavenia možné toalety rekonštruovať súbežne na všetkých poschodiach, preto boli práce ukončené skôr.

Mestská časť však ani touto fázou projektu rekonštrukcie školských toaliet nekončí. Ešte tento rok plánuje obdobný investičný projekt realizovať aj na jej Základnej škole Pankúchova 4.

Okrem toho samospráva od júna pripravuje rekonštrukciu ďalších kuchýň školských jedální, tentokrát na jej verejných základných školách Dudova, Turnianska a Prokofievova.

web od 2day