Leto na Draždiaku si užijú aj najmenší Petržalčania

Každý víkend pre nich mestská časť pripravila animátorov, divadielka či penové show.

Kultúrny program pre deti na obľúbenom petržalskom letovisku odštartuje už v sobotu 11. júna na novom pódiu vedľa volejbalového ihriska.

Dvojmesačné prázdniny sú pre deti obdobím oddychu od školských povinností, kedy môžu spomaliť a venovať sa naplno svojim záľubám.

Zároveň sú mnohí rodičia postavení pred otázku, čo robiť, aby deti trávili čas zmysluplne a nezabíjali ho s mobilmi v ruke alebo pred televízorom.

Dilemu majú azda najviac tí s najmenšími ratolesťami, ktorým sa treba neustále venovať, dohliadať na nich či pomáhať im rozvíjať pohybové aj rozumové zdatnosti.

Mestská časť Bratislava-Petržalka našla spôsob, ako spojiť príjemné s užitočným a dopriať tak malým, ako aj dospelým. Aj preto vymyslela sériu zábavno-náučných podujatí pre deti pod názvom Leto na Draždiaku, ktoré sa budú konať v areáli jazera počas celého leta.

Každý júnový, júlový a augustový piatok a sobotu budú pre návštevníkov Draždiaka v ponuke viaceré vystúpenia umelcov aj divadelníkov a k dispozícii budú pre deti vždy aj animátori, ktorí pre deti pripravia rôzne kreatívne činnosti.

Program z úvodného piatka 10. júna sa však presunul na nedeľu 12. júna kvôli nepriaznivému počasiu. Samospráva upozorňuje, že ak by sa situácia opakovala, vždy aktuálny program nájdu Petržalčania aj ich návštevníci na webe www.PETRZALKA.sk/podujatia.

Novinkou na Draždiaku sú aj verejné toalety a sprchy z dielne samosprávy, ktoré návštevníkom zvýšili komfort oddychu pri jazere. A už o pár dní pribudnú aj nové prezliekacie kabínky s krásnym vizuálom.

 

 

 

Deti sa vyjašia, rodičia si oddýchnu

 

Koncept podujatí na Draždiaku sa rozhodla miestna samospráva zorganizovať po prvýkrát vo vlastnej réžii v snahe vytvoriť pre obyvateľov ešte viac možností kultúrneho vyžitia, aj vzhľadom na naozaj dlhú absenciu zapríčinenú pandémiou.

Podľa zástupkyne starostu Petržalky Jany Hrehorovej, ktorá projekt Leto na Draždiaku zastrešuje, cieľom je všetky deti nielen pobaviť.

„Verím, že rôznorodá tematika predstavení vzbudí u našich najmenších záujem niečo nové sa naučiť a že bude prínosom aj pre rodičov, ktorí si môžu cez náročné leto aspoň trochu vydýchnuť,“ hovorí Hrehorová, ktorá je sama mamou dvoch školáčok.

Program teda kvôli nepriaznivej predpovedi počasia odštartuje nie v piatok, ale až v sobotu 11. júna o 14:00 animátorskym programom do 18:00. Na javisku sa objaví napríklad aj Sníček Hugo z TV JOJKO. V nedeľu v rovnakom čase zase vystúpia herci s divadelným predstavením Pásik a bodka.

Ďalšie júnové víkendy budú patriť aj hudobným koncertom, zabávačom, DJ-om či penovej show. Kompletný harmonogram Leta na Draždiaku počas júla a augusta bude mestská časť priebežne aktualizovať na spomínanom webe www.PETRZALKA.sk/podujatia aj v udalosti na sociálnych sieťach.

Zároveň upozorňuje, že zmena programu je v prípade nepriaznivého počasia vyhradená.

 

Pódium, toalety, sprcha aj kabínky

 

Materiálne, finančné aj programové vybavenie letného podujatia zabezpečuje petržalská samospráva, ktorá na pozemkoch vo svojej správe na tento účel svojpomocne postavila aj malé pódium.

„Chcem sa našim pracovníkom referátu správy verejných priestranstiev veľmi pekne poďakovať za ich osožnú prácu a partnerom zas za to, že nám povolili vytvoriť túto malú oázu zábavy pre deti,” ďakuje vicestarostka, ktorá dodáva, že vzhľadom na veľkú návštevnosť počas letných mesiacov si za dejisko diania zámerne zvolili obľúbenú letnú destináciu nielen Petržalčanov.

Pódium pritom nie je jediným novým prvkom na Draždiaku z dielne najľudnatejšej mestskej časti.

Po novom môžu všetci návštevníci jazera bezplatne využívať aj jej verejné toalety kontajnerového typu so sprchou a o pár dní aj šesť prototypov prezliekacich kabínok, ktoré tiež vyrobili zamestnanci petržalskej údržby. V spolupráci s referátom komunikácie vznikol aj ich zaujímavý vizuál, ktorý však Petržalka zatiaľ neukázala.

V kontajneroch sú umiestnené tri druhy toaliet – dámska, pánska a pre zdravotne znevýhodnených bude slúžiť aj jedna bezbariérová.

 

Harmonogram podujatí na JÚN:

11/06 SOBOTA

14-18 Animácie

18-19 Sníček Hugo z TV JOJKO

 

12/06 NEDEĽA      

15-18 Animácie

18-19 Pásik a bodka

 

17/06 PIATOK

15-18 Animácie

18-19 Maliny Jam

 

18/06 SOBOTA

14-18 Animácie

18-19 Slížo

19-20 Sounds2Good

 

24/06 PIATOK

15-18 Animácie

18-19 Šašo Jaro

 

25/06 SOBOTA

14-18 Animácie

18-19 Penová show

19-20 DJ Tusom

web od 2day