Petržalka odpovedá: Dočasná agresivita vrán je prirodzená, no dá sa jej vyhnúť

Vtáky v danom období chránia svoje mláďatá.

„Hrôza! Kŕdeľ zúrivých vrán zaútočil na okoloidúcu ženu v parku a počas rannej prechádzky napadol aj jej psa.“

Nie, nejde o úryvok z románu Alfreda Hitchcocka ani o titulok bulvárneho periodika, ale o jeden z mnohých komentárov na sociálnych sieťach, ktorý v týchto dňoch upozorňuje na každoročne opakujúci sa jav aj z petržalských ulíc.

Hlučné a pomerne agresívne správanie vrán niektorých z vás prirodzene vyľakalo. V ďalšom príspevku zo série Petržalka odpovedá sme sa teda bližšie pozreli na túto problematiku.

Podľa odborníkov z radov ornitológov i našich kolegov z oddelenia životného prostredia ide o DOČASNÝ JAV, ktorí nie je životu nebezpečný. Nalietavanie vrán na ľudí, psov či mačky môžeme pozorovať každoročne v období ich hniezdenia.

Vrany tak preukazujú teritoriálne správanie v snahe chrániť svoje potomstvo, ktoré sa často nachádza schované v zeleni neschopné letu. Zväčša ide o náznaky útokov, ktoré sa v krajnom prípade končia letmým dotykom, nanajvýš potiahnutím za vlasy či malým škrabancom.

V priebehu sezóny dokáže vrana zahniezdiť a vyviesť až dve znášky mláďat a toto správanie sa tak môže objavovať v kolísajúcej intenzite až do konca júna, výnimočne do polovice júla. Nálety najčastejšie skončia hneď po tom, čo budú mláďatá schopné samé lietať.

V prípade, že obyvateľom prekážajú kŕdle vtákov na bytových domoch, odporúčame obrátiť sa na ich správcu s požiadavkou na zabezpečenie strechy. Vrana aj havran sú v zmysle vyhlášky o ochrane prírody a krajiny chránenými živočíchmi.

V žiadnom prípade preto nie je možné ničiť hniezda, násady vajec alebo zabíjať jedincov tohto druhu. 

Ako sme sa mali už viackrát možnosť presvedčiť, život na zelenom sídlisku v obklopení bujarej zelene a množstva živočíchov prináša sem-tam aj rôzne úskalia.

Napriek tomu sme presvedčení, že s dávkou zhovievavosti sa nám dôležitú symbiózu medzi ľudskou a živočíšnou ríšou podarí nastoliť aj u nás. Petržalka je totiž miestom plným života pre všetkých.

ĎAKUJEME za vašu trpezlivosť a prajeme vám nikým a ničím nerušený pobyt v petržalských prírodných zákutiach.

#zelenapetrzalka #petrzalkaodpoveda

web od 2day