Uleteli vám včely alebo skôr prileteli? Petržalka vám poradí

V nasledujúcom článku sa dozviete aj to, ako sa neželaného úľa zbaviť bezpečne a za pomoci odborníkov.

Včela medonosná je najrozšírenejší druh včiel v našich končinách.

Na základe iniciatívy Ministerstva životného prostredia SR sa začalo debatovať o ochrane včiel, no ešte vášnivejšiu diskusiu vyvolal návrh novely zákona o ochrane zvierat, ktorý by mal síce včely chrániť, no ich chov by sa mal obmedziť.

Rovnako ako v iných samosprávach, aj v Petržalke však musíme problémy reálne riešiť. Zvláštnu pozornosť venujeme najmä tým, na ktoré poukazujú samotní obyvatelia našej mestskej časti.

Do nášho hľadáčika sa tak dostali aj prípady, kedy sa včely rozhodli usídliť v blízkosti vašich obydlí, čo je nielenže nepríjemná, ale dokonca i nebezpečná skúsenosť.

Keďže náš úrad nemá k dispozícii včelárov, s prosbou o pomoc sme sa obrátili na odborníkov zo základnej organizácie Slovenského zväzu včelárov Bratislava, ktorí v prípade včelieho roja usídleného na hydrante neďaleko Petržalskej plavárne na Tupolevovej ulici promptne pomohli daný úľ bezpečne odstrániť. V podobnej situácii na Lietavskej zase s odstraňovaním roja pomáhali i hasiči.

Nakoľko mestská časť Bratislava-Petržalka nemá ani už spomínaných odborníkov, ani príslušné technické vybavenie, v obdobných prípadoch máte dve možnosti.

Môžete sa obrátiť na príslušnú správcovskú spoločnosť, ktorá zmobilizuje potrebné posily alebo kontaktujte priamo včelárov zo Základnej organizácie Slovenského zväzu včelárov Bratislava, ktorí včielky ochotne odstránia a premiestnia do bezpečia. VIAC INFO vrátane potrebných kontaktov nájdete na našom webe.

ĎAKUJEME, že chránite seba, svoje okolie a v neposlednom rade naše vzácne včely.

#petrzalkapomaha

web od 2day