Kuchynský bioodpad. Vypočujte si 16. diel podcastu Z petržalskej obývačky

V košoch na kuchynský bioodpad možno nájsť všeličo. Škrabky, misky, ale aj plast. Nič z toho tam nepatrí.

Vedeli ste, že do hnedých zberných nádob určených na zber kuchynského bioodpadu nepatria ľudské vlasy ani zvieracie chlpy? Že zvyšky kávy do nich hádzať môžete, ale kávové kapsule určite nie? A že treba rozlišovať medzi nádobami na triedenie kuchynského bioodpadu a záhradného odpadu?

Naši priatelia z OLO – Odvoz a likvidácia odpadu pri zbere kuchynského bioodpadu narazili v praxi už na rôzne bizarnosti, ktoré medzi zvyškami z kuchyne nemajú čo hľadať.

Zozbieraný kuchynský bioodpad totiž neputuje do spaľovne, ale v bioplynovej stanici sa premieňa na energiu a v budúcnosti poslúži aj ako užitočný kompost pre našu zelenú samosprávu.

O tom, aké sú doterajšie skúsenosti so zberom kuchynského bioodpadu, či sa osvedčil a či obyvatelia triedia zvyšky z jedla správne sme sa rozprávali v poslednom dieli nášho podcastu Z petržalskej obývačky s manažérkou externej komunikácie zo spoločnosti OLO Zuzanou Balkovou a Alexandrou Kolarik, konateľkou občianskeho združenia ZENZO (Združenie Pre Efektívne Nástroje Zberu Odpadov). Moderuje Mária Halašková z referátu komunikácie.

To, či viete kuchynský bioodpad naozaj triediť, sme zisťovali aj v uliciach Petržalky. Treba uznať, že väčšina z vás si viedla veľmi dobre a na naše kvízové otázky odpovedala správne, čo nás, samozrejme, veľmi teší.

Celú video diskusiu si môžete pozrieť na našom YouTube.

A jej audio verziu zase nájdete na všetkých podcastových platformách.

Spotify 
Apple Podcasts
Google Podcasts
Anchor

 

Ďakujeme, že sa zaujímate o veci verejné spolu s nami. Vaša Petržalka.

#zpetrzalskejobyvacky

web od 2day