Budova budúcej škôlky v Slnečniciach už v rukách mestskej časti

Kúpa budovy škôlky je len prvý krok. Petržalka musí investovať ďalších 500-tisíc i ďalšie milióny. Prečo?

Ešte v tomto roku sa rozšíria kapacity nášho predprimárneho vzdelávania o úplne novú verejnú materskú školu v novej miestnej štvrti Slnečnice. Jej budovu v Zóne Viladomy na ulici Fialová nám koncom júna zástupcovia developera CRESCO REAL ESTATE odovzdali a aktuálne nás čakajú potrebné funkčné úpravy s následným zariaďovaním za približne 470-tisíc eur.

Bez týchto nevyhnutných investícii sa aktuálne holá stavba nazývať škôlkou určite nedá a približne 70 prijatých deti by cez jej brány v školskom roku 2022/2023 určite neprešlo. Prečo o tom informujeme takto podrobne?

Dlhé mesiace sme s investorom aktuálne najväčšieho developerského projektu na Slovensku rokovali o znížení kúpnej ceny budovy a priľahlých pozemkov vo verejnom záujme v snahe ušetriť nemalé finančné prostriedky z nášho spoločného rozpočtu. Podarilo sa a pôvodne požadovaná suma bola znížená približne na polovicu. Často sa však pýtate, prečo potrebná verejná infraštruktúra ako škôlky, školy, cesty, parky, osvetlenie a tak ďalej nie je mestu či mestskej časti odovzdaná bezodplatne alebo za symbolickú sumu?

Žiaľ, je to skôr otázka na minulé vedenia našich samospráv, ktoré aj túto výstavbu umožnili bez jasne dohodnutých podmienok a bez prihliadnutia na čo najširší verejný záujem. A rovnaká odpoveď platí aj na otázky našich nových Petržalčanov, ktorí si kúpili nehnuteľnosti s (ne)vedomím, že všetka okolitá infraštruktúra nie je verejná, ale súkromná. Za kosenie či zimnú údržbu tak na rozdiel od iných musia okrem daní a poplatkov platiť extra. Čo s tým?

Aj keď podľa nás chybné, no zároveň zákonné rozhodnutia v právnom štáte meniť jednostranne možné nie je, nezostáva nám nič iné, než s partnermi ďalej rokovať, aby sa súkromné parky, cesty či budovy pre školy a škôlky časom stali verejnými a za čo najvýhodnejších podmienok. Verte nám, makáme na tom a o ďalších posunoch vás budeme – ako vždy – určite informovať.

„Som rád, že pomerne náročné debaty s developerom Slnečníc ohľadom našej, už 27. verejnej materskej školy dopadli úspešne a že sa nová škôlka v tejto rýchlo rozrastajúcej časti už o pár mesiacov stane skutočnosťou,“ hovorí na margo tiarch rozhodnutí z minulosti náš starosta Ján Hrčka a dodáva, že termín otvorenia Materskej školy Fialová je naplánovaný už na november 2022.

Skvelou správou tiež je, že financovanie spomínaných úprav za takmer pol milióna eur by malo byť zabezpečené s iba 5-percentnou spoluúčasťou rozpočtu mestskej časti. V prípade schválenia našej žiadosti by mal zvyšok pokryť nenávratný príspevok od Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR, ktoré v rámci výzvy na zvýšenie kapacít infraštruktúry materských škôl v Bratislavskom kraji alokovalo ďalších 12 miliónov eur.

„Pevne verím, že sa nám v najbližšom období spoločne s developerom, magistrátom i župou podarí dohodnúť aj na výstavbe a prevádzke združenej školy, čím by sme získali dostatok verejných kapacít pre deti i mládež z tejto lokality vrátane športovísk, jedálne a ďalšej potrebnej infraštruktúry,“ uzatvára starosta na margo aktuálnych rokovaní o novej základnej a strednej škole v lokalite Slnečnice Nad mestom.

Veríme teda, že sa nám novú škôlku podarí otvoriť v plánovanom termíne, no v prípade neočakávaného omeškania stavebných prác vám, rodičom prijatých detí, ĎAKUJEME za trpezlivosť i zhovievavosť. A makáme ďalej.

#petrzalkamaka

web od 2day