Spomienka na generála Štefánika pristála aj v Petržalke

Ruža s menom velikána bude pripomínať hodnoty demokracie a humanizmu.

„Veriť, milovať, pracovať.“

Myšlienka, ale tiež životný postoj, ktorým sa celý život riadil aj jej autor, generál Milan Rastislav Štefánik.

Najznámejší slovenský astronóm, vedec, fotograf a letec, no najmä politik, diplomat a štátnik, ktorý sa zaslúžil o vznik spoločného štátu Čechov a Slovákov, je obdivuhodným príkladom toho, čo všetko je človek napriek zložitému osudu schopný dokázať.

Práve vo štvrtok 21. júla uplynulo 142 rokov od narodenia tohto rodáka z Košarísk, syna evanjelického farára, ktorý sa stal pre mnohých veľkým vzorom a inšpiráciou.

Detaily o jeho živote a diele širokej verejnosti sprostredkúva aj OZ Spoločnosť Milana Rastislava Štefánika. Jej primárnym cieľom je organizovať činnosť v duchu hlavných zásad ikony našich dejín – v duchu vlastenectva, humanizmu a demokracie.

Jednou z takýchto aktivít je spomienkový projekt STO RUŽÍ PRE ŠTEFÁNIKA, na ktorom sa vďaka iniciatíve prvej vicestarostky Jany Hrehorovej podieľa aj naša samospráva.

Ružu zo záhrady českého pestovateľa Jana Böhma s príznačným pomenovaním „Generál Štefánik“ sme slávnostne zasadili pred budovou Miestneho úradu Petržalka, kde jej význam pripomína pamätná tabuľa.

Príďte si aj vy zaspomínať na slovenského velikána, ktorého život a dielo zásadným spôsobom ovplyvnili nielen chod dejín, ale tiež náš súčasný život.

#historiapetrzalky

web od 2day