Holubica mieru opäť v plnej kráse

V polovici júna sme po naozaj komplikovaných prípravách s nevysporiadanými vlastníckymi právami dokončili komplexnú rekonštrukciu ďalšej umeleckej dominanty mestskej časti Bratislava-Petržalka.

Holubica mieru z dielne známeho sochára Karola Lacka tak opäť víta návštevníkov najväčšieho slovenského sídliska, ktorí od minulého roka prichádzajú z južnej strany aj po novom obchvate hlavného mesta v plnej paráde.

Celá plocha sochy – približne 130 m2 zvnútra a 130 m2 zvonku – tak bola obrúsená takzvaným kartáčovaním z dôvodu, aby nové nátery a farby v pôvodných odtieňoch lepšie priľnuli k jej oceľovému povrchu. Zhrdzavené plochy boli tiež očistené, odmastené či podľa potreby zatmelené, pričom následne majstri reštaurátori použili tri druhy špeciálnych náterov.

„Teší nás, že po dlhých rokoch sa práve Petržalke podarilo na obnovu krásnej a 18 metrov vysokej plastiky získať potrebné finančné prostriedky, vo veľmi krátkom čase zabezpečiť potrebných odborníkov a rekonštrukciu i zrealizovať,“ hovorí na margo úspešného projektu zástupkyňa petržalského starostu Iveta Jančoková. Dodáva, že dotáciu v sume 7-tisíc eur ich samospráve poskytol Bratislavský kraj a 16-tisíc eur pochádza priamo z rozpočtu mestskej časti na základe priorít viacerých poslancov.

 

Odozva od obyvateľov i návštevníkov Petržalky je po viac ako mesiaci od realizácie obnovy veľmi pozitívna. Oceňujú, že sa postupne čoraz viac investuje aj do obnovy kultúrnych pamiatok, ktorých v petržalskom katastri nie je až tak veľa. „Naša mestská časť investovala do opravy nemalé peniaze a tak našou prioritou zostáva, aby bola Holubica mieru zaradená priamo do jej majetku,“ priblížila aktuálne úsilie miestneho úradu vedúca referátu projektového riadenia Monika Adameková s tým, že vysporiadanie majetkovoprávnych vzťahov je, samozrejme, behom na dlhú trať.

Aktuálne čerstvo zrekonštruované dielo svieti v zelených farbách Petržalky, no pri vhodných príležitostiach by sme jeho osvetlenie opäť radi zmenili. Vždy v snahe prejaviť vďaku, podporu, upozorniť na spoločenský problém alebo pripomenúť dôležité udalosti nielen z našich dejín. Ako a kedy by teda mala petržalská Holubica mieru podľa vás svietiť? Napíšte nám do komentára a tie najlepšie nápady sa pokúsime zrealizovať.

Tento projekt finančne podporil Bratislavský samosprávny kraj.

web od 2day