Kaspian pomáha deťom v uliciach petržalky

Mladí chcú byť vypočutí.

Občianske združenie KASPIAN v tomto roku oslavuje štvrťstoročnicu existencie v Petržalke. Svoju činnosť zameriava hlavne na napĺňanie potrieb detí a mladých ľudí vo veku do 23 rokov, ktorí svoj voľný čas väčšinou trávia v uliciach našej mestskej časti. Časť z nich pochádza z málo podnetného či rizikového prostredia, respektíve sa nachádzajú v náročnej životnej situácii. Viac priblížil
v rozhovore sociálny terénny pracovník KASPIAN-u Michal Berta.

  • Čo je poslaním občianskeho združenia, pre ktoré pracujete?

Cieľom našich aktivít je umožniť deťom a mladým ľuďom zmysluplne tráviť svoj voľný čas a taktiež ich sprevádzať v náročných životných situáciách, ktoré prirodzene prichádzajú do života dospievajúceho človeka.

Činnosť realizujeme v prostredí nízkoprahového klubu a cez terénnu sociálnu prácu v uliciach mesta. V klube sa deti môžu venovať rôznym voľnočasovým aktivitám. Petržalský skatepark, ktorého sme správcom, navštevujú hlavne deti a mládež na kolobežkách, skateboardoch alebo bicykloch.

  • Podľa vašich slov pomáhate deťom a mladým ľuďom nájsť vlastnú cestu životom. Ako to prebieha?

Ak by sme to chceli povedať zjednodušene, tak rozhovorom. Jednoduchá však naša práca nie je. Keď dieťa vyrastá, ma okolo seba veľa ľudí, ktorí majú jasnú predstavu, čo by sa malo dieťa naučiť, ako by sa malo správať, čo by malo robiť. Pre deti je však veľmi dôležité aby ich obklopovali aj ľudia,, ktorí sa pýtajú ako dieťa vníma svet a čo ho zaujíma. Nemáme jasnú predstavu ako má dieťa vyzerať, a tak objavujeme jedinečnosť každého z nich. Deti tak nachádzajú svoju cestu a nás teší, že môžeme byť v tomto období pri nich.

  • Aké deti pri svojej práci stretávate najčastejšie?

Bežné deti a mládež hlavne z Petržalky. Prichádzajú z rôzneho prostredia a sú v rôznych životných situáciách. Stretávame sa aj s mladými ľuďmi, ktorí sa snažia na seba upozorniť správaním, ktoré môže byť vnímané ako zlé, prípadne až trestné. Často však ide o nenaplnenie základných, no pre dospievajúceho človeka tak veľmi dôležitých potrieb, ako je napríklad potreba byť vypočutý.

  • S akými túžbami či problémami sa u detí či mladých stretávate?

Deti a mladí ľudia prichádzajú s potrebami prislúchajúcimi ich veku. Väčšinou súvisia so socializáciou, teda potrebou niekam patriť, byť súčasťou niečoho, získať rešpekt, uznanie a prijatie. Prichádzajú za nami aj s témami ako škola, partnerské a rodinné problémy, brigáda alebo práca, šport, organizácia voľného času a samozrejme aj s otázkami experimentovania vo viacerých smeroch. Pýtajú sa nás to, čo by sa bežne doma rodičov nedokazali opýtať. Taktiež zvyknú experimentovať vo svojom správaní, ktorému je občas potrebné dať aj mantinely.

  • Poskytujete aj poradenstvo pre rodičov v oblasti výchovy. Chodia za vami rodičia často? Nepovažujú žiadosť o radu ako zlyhanie?

Našou hlavnou cieľovou skupinou sú stále deti a mladí ľudia. Postupne sme sa však viacerými aktivitami otvorili aj komunite, rodinám s malými deťmi alebo rodičom, ktorí potrebujú pomoc pri výchove. Na príchod dieťaťa sa dnes často rodičia veľmi zodpovedne pripravujú, vyhľadávajú informácie, rozhodujú sa ako budú viesť svoje dieťa prvé obdobie jeho života. Človek, ktorý očakáva prvé dieťa môže byť neznalý, je to všeobecne akceptovateľné, preto aj nemá taký problém pýtať sa na názory iných. Dieťatko sa narodí a potom sa „nejako zrazu stane” to, že je v puberte.

Na pubertu vlastného dieťaťa sa už pripravuje málokto, aj preto nás tak zaskočí to, že dieťa sa nám mení pred očami a často nerozumieme, prečo reaguje ako reaguje, je pre nás vzdialený jeho životný štýl, nechápeme jeho priority, sme nešťastní z jeho rozhodnutí. Áno, vtedy je pre nás asi ťažšie pýtať si radu, možno máme pocit, že sme nezvládli niečo, čo sme mali. Je to veľká škoda, lebo často stačí len pomôcť s komunikáciou a mnoho problémov sa vyrieši. Práve preto sme sa otvorili aj poradenstvu a konzultáciám pre rodičov.

Okrem toho, my v KASPIAN-e pracujeme aj s témami ako je experimentovanie s návykovými látkami alebo iné rizikové správanie, takže sme schopní pomôcť aj v týchto témach.

  • V združení pracujú najmä mladí ľudia. Prečo?

V KASPIAN-e sme ľudia v rôznom veku, zväčša mladí, ale nie len tí. Pre mladých ľudí je často hlavne na začiatku ľahšie otvoriť sa človeku, kto je im vekovo bližšie, majú pocit, že niekto vo veku ich rodičov, dokonca starší im nebude rozumieť, bude ich súdiť a nebude ich rešpektovať. Nemyslíme si, že vek je taký dôležitý. Zásadný je partnerský prístup a prijatie.

Miesto u nás maju aj skúsené maminy, ktoré prinášajú do práce iný rozmer prijatia a cenné skúsenosti. V krajinách s dlhšou tradíciou našej práce sú súčasťou tímu často aj pracovníci nad 50 rokov. To ale súvisí aj s lepším sociálnym statusom a finančným ocenením týchto expertov.

  • Veľa učíte hrou. Popíšete nám nejakú z nich?

Radšej by sme povedali, že učíme prostredníctvom reálnych situácií. Deti a mládež majú možnosť sa zúčastniť rôznych projektov v rámci ich organizácie a realizácie samotnej. Príkladom sú športové súťaže Scoot Jam a BSL Jam, kedysi Concrete Jungle Jam. Z tohto pohľadu je dôležitý proces príprav týchto aktivít. Deti a mládež si v rámci organizačného tímu majú možnosť osvojiť nové zručnosti, rozvíjať ich a taktiež nadobudnúť skúsenosti, ktoré môžu uplatniť vo svojomosobnom alebo pracovnom živote. Mladí ľudia tak získavajú priestor pre učenie a taktiež majú možnosť reálne meniť veci okolo seba.

Aký je najsilnejší príbeh z pôsobenia v združení? Pamätáte si nejaký?

Neradi uvádzame konkrétne príbehy, pretože by sa v nich mohli deti a mládež jednoducho identifikovať. Bolo by to aj proti princípom našich služieb. Pre nás a pre budovanie vzťahu dôvery je dôležité zachovať anonymitu.

Radi však spomenieme skupinu, ktorá pomohla pri záchrane zdravia a života rovesníkov, ktorí to pri experimentovaní s návykovými látkami prehnali. Deti a mládež, s ktorými pracujeme, boli v takejto krízovej situácii schopné správne reagovať na základe informácií, ktoré sme im predali. Tešia nás príbehy s dobrým koncom, kedy mladý človek od experimentovania s drogami v útlom veku upustil. Ani to sa však nezaobišlo bez následkov, ako je napríklad poškodenie vzťahov či zdravia.

  • Aká je dnešná generácia mladých rodičov a aká je dnešná generácia detí?

Všetkým rodičom v minulosti a aj dnes záleží na tom, aby pre svoje deti robili to najlepšie, čo vedia. Niekedy to môže skĺznuť do extrému, že svoje deti chránia pred neúspechom, neumožnia im získať takúto skúsenosť, alebo naopak ich extrémne trestajú za neúspech. Neúspech pritom nemusí byť zlý. Väčšinou je príležitosťou pre to, aby sa dieťa niečo nové naučilo.

Určite najväčšia a hlavná zmena, ktorá ovplyvňuje veľa ďalších oblastí je vyrastanie detí s technológiami. Generácia rodičov ich začala využívať všeobecne vo vyššom veku v porovnaní s ich deťmi dnes. Pre aktuálnu generáciu detí a mladých ľudí je to úplná súčasť ich životov, spája ich so svetom, formuje ich vnímanie samých seba. Aj my sa snažíme tento svet pochopiť, čo využívame v práci. Internet a jeho možnosti vytvárajú novú realitu, nový priestor pre bytie.

V tomto priestore však často absentuje prítomnosť dospelej osoby. Snažíme sa s „deckami” nájsť medzi týmito ich dvoma svetmi balans. Kvalitné zážitky a vzťahy v reálnom, fyzickom svete majú aj v generácii dnešných mladých najvyššiu hodnotu.

  • Oslavujete 25. výročie. Akým prerodom združenie za tie roky prešlo?

KASPIAN vznikol prirodzene, stretnutím nadšenej skupiny dobrovoľníkov z potreby kontroly detí tráviacich svoj voľný čas na uliciach Petržalky 90-tych rokov. Prirodzene rástol a dnes je stabilnou akreditovanou organizáciou, pre naše služby máme priestory na Furdekovej ulici, spolupracujeme na viacerých dlhodobých projektoch.

Zažili sme aj ťažšie obdobia, ale v konečnom dôsledku sme sa neustále hýbali smerom dopredu a deje sa to tak naďalej. Naša vízia a základné služby sa nemenia, len ju postupne napĺňame aj novými obsahmi šitými na mieru konkrétnym deťom. Klub je otvorený celý rok a takisto sme v uliciach mesta celý rok a to je to, čo sa nemení už 25 rokov. Na druhej strane hľadáme nové cesty ako oslovovať tých, ktorí by naše služby mohli potrebovať, lebo chceme našu prácu robiť ešte kvalitnejšie.

  • Učíte deti aj o extrémizme či radikalizme. Z akého dôvodu a ako tieto kontroverzie deti prijímajú?

Ako sme už v rozhovore párkrát spomenuli, deti a mládež majú svoje potreby a medzi ne patrí aj potrebanie niekam patriť, byť rešpektovaný alebo niečo dokázať. Taktiež medzi ne radíme rôzne záujmy. Okrem športu, tanca, zberateľstva to môže byť aj záujem o históriu, uniformy či zbrane.

Na tom nie je nič zlé, ak sa s týmpracuje náležitým spôsobom (záujmové krúžky, návštevy múzeí, štúdium kvalitnej literatúry alebo diskusie). Pre nedostupnosť kvalitných podkladov sa môžu dostať, repsektíve môžu byť oslovení skupinami, ktoré uspokojujú tieto potreby, no v rámci toho tiež šíria extrémistické ideológie, skreslené až klamlivé informácie a atraktívne témy, na ktoré podľa nich jestvujú jednoduché, no radikálne riešenia zložitých spoločenských problémov.

Na to všetko reaguje aj mladý človek. Práve preto sa snažíme vytvárať širokú ponuku aktivít, ktoré by oslovili mládež, a v komunikácii sme otvorení aj kontroverzným témam. Snažíme sa u mladých ľudí podporiť rozvoj kritického myslenia, prácu so zdrojmi, a tým podporiť vyhodnocovanie informácií, s ktorými sa môžu stretnúť aj na sociálnych sieťach, ktoré aktívne používajú.
Organizujete aj rôzne komunitné podujatia. Aké sú to a ktoré z nich majú najväčší úspech?

Už dlhé roky organizujeme rôzne podujatia pre viaceré komunity. Predovšetkým pre komunitu z okolia nášho klubu tu je Piknik, Montessori leto, Letná čitáreň alebo naopak v zimnom období vencovačka, kedy si človek môže vytvoriť adventný veniec podľa svojich predstáv. Počas roka organizujeme vymenný bazárik oblečenia pre deti a mládež. Pre športových nadšencov máme športový deň, a v skateparku zvykneme spoluorganizovať súťaže a aktivity na zlepšenie areálu.

  • Tiež hovoríte veľa o nenápadných návykových látkach, ako je napríklad aj žuvací tabak. Beriete témy priamo z terénu svojej práce? Sledujete, aké veci sú v kruhu mladých aktuálne „IN“?

V našej práci sa snažíme reagovať na aktuálne témy a trendy. Tomu aj prispôsobujeme prevenciu, aby sme minimalizovali rizikové správanie alebo jeho následky.

Pracujeme teda v zmysle harm reduction. Deťom a mladým ľuďom poskytujeme korektné informácie v rámci danej problematiky, a tým vyvraciame viaceré mýty a polopravdy. Nemôžeme rozhodovať za mladého človeka – to rozhodnutie, či užije alebo neužije drogu – je na ňom. My sa snažíme o to, aby mali o daných látkach pravdivé informácie, aby vedeli, aké riziká im hrozia, a ako možno reagovať a pomôcť v kritickej situácii.

V súvislosti s touto témou spolupracujeme s inštitúciami dôležitými pre deti a mládež, čo sú najmä školy. Pre potreby prevencie sme prispôsobili aj workshopy na základných a stredných školách. V triedach diskutujeme o drogách, ich účinkoch a dopade na mladý organizmus človeka.

Taktiež odpočúčame čo nerobiť alebo čomu sa vyhnúť v spojitosti s užívaním návykovej látky. Súčasťou týchto workshopov je simulácia stavu opitosti vďaka špeciálnym okuliarom a taktiež nácvik stabilizovanej polohy, respektíve pomoci v takomto stave, čo porovnávame s jej realizáciou bez okuliarov a teda bez prítomností drogy v organizme.

Posilňujeme tým aj prevenciu šikany a nátlaku partie v prípade experimentovania alebo užívania návykovej látky. Na tento program prevencie na školách máme pozitívne ohlasy a pokojne nás môžu v tejto veci kontaktovať aj ďalší školskí psychológovia, pedagógovia alebo osoby, ktoré majú v kompetencii prevenciu na školách.

  • Ako podľa vás vyzerá ideálny svet detí?

Ideálny svet detí pozostáva z bezpečia, podpory a zároveň slobody, možnosti urobiť chyby, zažiť neúspech alebo naopak dosiahnuť úspech vlastnými silami. Svet plný výziev a konfliktov. Svet bohatý na objavovanie, rozmanitosť a inakosť, kde sa mladí ľudia môžu naučiť novým veciam.

Dospelí si často neuvedomujú, čomu všetkému sú deti schopné porozumieť a čo všetko dokážu zvládnuť.

Ich vlastné limity aplikujú aj na deti a tým ich ochudobňujú o nové poznatky a skúsenosti. Ideálny svet by mal mať ľudí, ktorí deti vypočujú, pomôžu im nájsť ich cestu a v kritických chvíľach im podajú pomocnú ruku.

Kristína Nemcová

VIAC ČLÁNKOV nájdete v najnovšom čísle novín NAŠA PETRŽALKA.

web od 2day