Význam i obete SNP sme si pripomenuli na Námestí republiky

Petržalka nezabúda na významné momenty histórie.

Dnes, v pondelok 29. augusta, si na celom Slovensku pripomíname dôležitý míľnik našej histórie – Slovenské národné povstanie.

Ozbrojené povstanie slovenských povstaleckých jednotiek počas druhej svetovej vojny proti okupácii nemeckou armádou a tiež nepriamy útok proti klérofašistickému režimu s Jozefom Tisom na čele má pre nás dodnes dôležitý politický význam. Prinieslo nám nezávislú politiku v rámci spoločného štátu s Čechmi a taktiež rešpekt víťazných mocností.

 

Pre Petržalku má však spomienka na SNP skôr horkastú príchuť. Práve na jeseň 1944 začali zajatci nacistického Nemecka v súčasnom petržalskom katastri s výstavbou pracovného tábora Engerau. Po potlačení SNP ho však nacisti premenili na koncentračný tábor a do jeho priestorov v decembri 1944 deportovali približne 1700 mužov z vtedajšieho Maďarska, ktorí boli podľa vtedajších zákonov označení za Židov. Koncom marca 1945 dozorcovia masovo vyvraždili väčšinu väzňov a ostatných vyhnali na takzvaný Pochod smrti.

 

V Petržalke na tieto tragické udalosti nezabúdame a pravidelne si ich pripomíname. Inak tomu nebolo ani tento rok. Na podujatí SNP NEZABÚDAJME V PETRŽALKE sa v sobotu 27. augusta stretli na Námestí Republiky pamätníci, historici i členovia vojenských klubov a spolkov. Nechýbala napríklad ukážka vojenských povelov či streľby z dela v podaní KVH Golian i KVH Carpathia či malý historický exkurz. Na úvod sa zúčastneným prihovoril starosta Petržalky Ján Hrčka a jeho zástupkyne Jana Hrehorová a Iveta Jančoková. O hudobnú vložku sa postarali Folklórny súbor Ekonóm, FS Poleno a Petržalčanka.

 

Spomienkové stretnutie na našom petržalskom námestí sa tak pre všetkých návštevníkov stalo symbolom boja za slovenskú demokraciu, slobodu a zvrchovanosť, ktorú aj v súčasnosti stále ohrozuje zlo mocných. ĎAKUJEME účinkujúcim a rovnako všetkým vám, ktorí spoločne s nami nezabúdate.

#snp #petrzalkazije

web od 2day