V Cirkevnej materskej škole Márie Mazzarellovej sa vzdelávajú deti aj vyučujúci

Ide o miesto, kde sa pedagógom podarilo skĺbiť výchovný systém dona Bosca a pedagogiku Márie Montessori.

V materskej škole Márie Mazzarellovej razia teóriu, že nie je na škodu rozvíjať, prehlbovať a inovovať výchovno-vzdelávacie postupy a metódy. O to viac, ak má byť výsledkom zvýšená samostatnosť, nezávislosť, presnosť, koncentrácia, výdrž a tvorivé myslenie.

I stalo sa, a aj vďaka sestre Martine a jej odhodlaniu venovať sa štúdiu Montessori pedagogiky a Montessori liečebnej pedagogiky sa dnes deti v materskej škole môžu rozvíjať v bezpečnom prostredí aj za pomoci certifikovaných montessori pomôcok.

Ako sama sestra Martina hovorí, pre ich materskú školu je charakteristickým modelom výchovy preventívny systém, ktorý sa zameriava na predchádzanie zla a prípravu prostredia, kde sa dieťa cíti prijaté. Počas štúdia si však uvedomila, že zakladateľka rovnomenného vzdelávacieho systému Mária Montessori, bola súčasníčkou dona Bosca.

„Obidvom išlo o dobro dieťaťa – o ich výchovu a štúdium, aby sa dokázali v dospelosti o seba postarať. Najskôr som v sebe nevedela skĺbiť naše saleziánske a Máriu Montessori, ale potom sa to vo mne akosi prebudilo a ukázalo mi novú cestu,“ dodáva pedagogička.

 

V júli sa aj vďaka finančnej podpore mestskej časti Bratislava-Petržalka mohli s novou metódou oboznámiť aj samotné deti počas ranných hier a neskôr i počas dopoludňajšej výchovno-vzdelávacej činnosti v rámci projektu Cvičíme hlavičky cez rúčky, kedy ich nielen so záujmom skúmali, ale aj sa učili napodobňovaním.

Tešíme sa, keď sa aj na najväčšom slovenskom sídlisku ľudia zaujímajú o budúcnosť detí a radi ich v tom kedykoľvek podporíme.

#petrzalkapomaha

web od 2day