Extrémizmus v Petržalke nemá miesto

Vyjadrite svoj postoj spoločne s nami na otvorení zrevitalizovaného pomníka Daniela Tupého už 27. septembra.

Dodnes poriadne nevyšetrená vražda vysokoškolského študenta Daniela Tupého zo 4. novembra 2005 sa stala výrazným mementom prítomnosti extrémistických síl v našej spoločnosti. Rok po vyhasnutí mladého života 🕯 sa symbolom tohto obludného činu stala aj nenápadná bronzová socha letiaceho vtáka so zlomeným krídlom z dielne architektov Pavla Dubinu a Pavla Brna stojaca neďaleko budovy divadla Aréna na Tyršovom nábreží.

Pomník obetiam extrémizmu z roku 2006 sa nedávno dočkal prvej vlny revitalizácie. Tá druhá lokalitu ešte len čaká, pričom celkovo bude rekonštrukcia stáť viac než 500-tisíc EUR. Postarali sa o ňu kolegovia z bratislavského samosprávneho kraja, Magistrátu hlavného mesta SR Bratislavy, Metropolitného inštitútu Bratislavy .

Asfalt a betón, ktoré výrazne znižovali kvalitu tohto priestoru, boli nahradené bezbariérovým parčíkom s citlivou výsadbou, novým osvetlením a mobiliárom, čím sa pamätník stal dostupným pre širokú verejnosť. Primárny cieľ vrátiť miestu pietny charakter a vytvoriť dôstojný priestor sa tak naplnil. A príležitosť porovnať predchádzajúci stav s tým aktuálnym máte aj vy. A to v utorok 27. septembra na slávnostnom otvorení zrevitalizovaného pomníka a jeho okolia.

Program so začiatkom o 17:30 otvorí primátor Matúš Vallo. Po ňom so svojimi príhovormi vystúpia starosta mestskej časti Bratislava-Petržalka Ján Hrčka i otec zavraždeného študenta Daniel Tupý. Svojou prítomnosťou otvorenie poctia tiež spoluautor pamätníka Pavol Brna, autorka návrhu revitalizácie Karatína Monček a zástupca Metropolitného inštitútu Bratislavy Marcel Dzurilla.

Smutné udalosti pamätného dňa pripomenie snímka venovaná smrti Daniela Tupého Ostrým nožom. Premietanie začne o 19:30 v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca a VSTUP na celé podujatie je VOĽNÝ. VIAC INFO TU.

Príďte aj vy spoločne s nami vyjadriť názor, že extrémizmus a násilie nemá nielen v Petržalke, ale ani v našich životoch miesto. ĎAKUJEME, že nezabúdate. #petrzalka

Zdroj: Metropolitný inštitút Bratislavy

web od 2day