Zazónovanie lokalít v okolí PAAS-u pomohlo

Na Dvoroch 1, 3, 5 a 6 aj v Starej Petržalke sa rezidentom parkuje výrazne lepšie.

S pribúdajúcim počtom áut v našich uliciach sa v uplynulých dekádach značne skomplikovala aj možnosť parkovania.

Dlhodobo neriešenú situáciu sme sa rozhodli konečne pohnúť vpred prostredníctvom Petržalského parkovacieho systému, ktorý sme ako pilotný projekt spustili ešte v roku 2019.

Jeho hlavná myšlienka – Byť Petržalčanom sa oplatí! – má za cieľ zvýhodniť našich obyvateľov s trvalým pobytom, ktorým stačí ich vozidlá v rámci jasne daných pravidiel zaregistrovať na webe www.PARKOVANIEVPETRZALKE.sk či v mobilnej aplikácii URBI Parkovanie.

Následne s nimi môžu v celej Petržalke na našich spoločných verejných parkoviskách vyznačených modrou farbou stáť úplne ZDARMA 24 hodín, sedem dní v týždni.

Výnimkou sú od 10. januára 2022 Dvory 4, kde zatiaľ ako v jedinej petržalskej lokalite platí celomestská parkovacia politika PAAS.

Tá však spustila presun áut nerezidentov do okolitých lokalít, čím sa znížil komfort parkujúcich rezidentov v nich. A to je jeden z hlavných dôvodov, prečo sme pristúpili k ďalšej fáze zlepšovania Petržalského parkovacieho systému – k takzvanému zazónovaniu.

Od septembra tak petržalské Dvory 5 a 6 a následnej aj Dvory 1 a 3 patria do zón parkovania, v ktorých je možné parkovať IBA NA VYZNAČENÝCH BOXOCH.

Státie mimo nich je zakázané a môže byť pokutované prostredníctvom inštitútu objektívnej zodpovednosti, ktorý majú k dispozícii kolegovia z bratislavského magistrátu cez ich Mestskú políciu.

Najmä vo večerných a nočných hodinách tak môžete v týchto častiach Petržalky čoraz častejšie stretnúť našich kontrolórov, ktorí dozerajú na pravidlá Petržalského parkovacieho systému.

Ako sa hovorí, lepšie je raz vidieť než stokrát počuť, a preto s nimi na pravidelné kontroly vyráža aj náš starosta Ján Hrčka. A ako sa sám presvedčil, situácia sa po pár týždňoch výrazne zlepšila.

„Prvý deň existencie zóny na Dvoroch 5 a 6 stálo 391 nezaregistrovaných áut. Po dvoch týždňoch to bolo už „iba“ 120,“ konštatuje Hrčka, ktorý si osobne prešiel aj ďalšie miestne časti Petržalky.

„Už prišli prvé pochvaly i na zlepšené parkovanie v časti Starej Petržalky (okolo 22:00 som v danej oblasti narátal cez 50 voľných miest) a to tam ešte pri kontrole bolo 40 áut, ktoré tam nepatria,“ pochvaľuje si šéf najľudnatejšej mestskej časti.

Svoju pozornosť pritom obracia aj na Dvory 1 a 3, kde tesne po vzniku zón stálo približne 400 nerezidentských vozidiel. „Som zvedavý, čo sa tu stane o týždeň, dva, kedy po upozorneniach môžu notorickým porušovateľom pravidiel začať chodiť aj pokuty,“ uzatvára.

Tieto výsledky v praxi nás utvrdili, že naša trojročná práca má zmysel a že zónový režim parkovania v najviac vyťažených lokalitách, ktorý výrazne zvýhodní petržalských rezidentov, je viac než potrebný.

Preto ho budeme rozširovať aj ďalej. Už počas októbra plánujeme spustiť zóny aj na Dvoroch 2 (Iľjušinova, Jiráskova či Tupolevova) a Hájoch 1 (Ambroseho, Bradáčova, Dudova, Hrobákova, Romanova či Rovniankova).

O ďalších lokalitách i novinkách – vrátane postupného začleňovania súkromných parkovísk do nášho verejného parkovania – vás budeme, samozrejme, včas informovať.

A mimochodom, naplno makajú aj naši kolegovia a kolegyne z referátu mobility. Ich štyri telefónne linky vyzváňajú v rámci spomínaných zmien naplno.

Ak sa im teda na párkrát nedovoláte, neváhajte im radšej napísať na parkovanie@petrzalka.sk.

ĎAKUJEME, za vašu trpezlivosť i zodpovednosť. VIAC INFO o parkovaní v Petržalke nájdete na www.PARKOVANIEVPETRZALKE.sk.

#parkovanievpetrzalke #parkovanievpetrzalke

web od 2day