O dôležitosť lokálnych potravín sa zaujímajú aj petržalskí žiaci

Do projektu sa zapojila Základná škola Tupolevova.

V týždni od 10. do 14. októbra sa po desiaty raz konala akcia HOVORME O JEDLE, ktorej cieľom je motivovať žiakov a ich učiteľov na celom Slovensku k tvorivému vzdelávaniu o potravinách, zdravom stravovaní i budovaní zdravého životného štýlu.

Jubilejný ročník svojou tematikou reflektoval aj vplyv prebiehajúcej vojny na Ukrajine, či pandémie na energetický segment a oblasť výroby potravín, ktoré zmenili aj spotrebiteľské správanie.

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora sa rozhodla využiť súčasnú situáciu na ešte hlbšie zamyslenie sa mladých ľudí, žiakov základných škôl, aby pochopili, čo všetko obnáša produkcia potravín na Slovensku a zároveň poukázať na to, že práve nákupom lokálnych produktov nielen ušetríme, ale aj znížime obrovské plytvanie potravinami na Slovensku.

 

„Ak chceme, aby spotrebiteľ skutočne porozumel, prečo lacné potraviny – častokrát zahraničné – neznamenajú automaticky aj potraviny kvalitné a bezpečné, potrebujeme spoločnosť vzdelávať aj v oblasti produkcie a významu slovenských potravín,“ zhodnotil situáciu aj ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR Jozef Bíreš.

Do projektu sa tento rok zapojilo rekordných 559 základných škôl, medzi ktorými nechýbala ani naša ZŠ Tupolevova na čele s obľúbencom našich Petržalčanov Miroslavom Cisárom.

Tešíme sa, že sa o porozumenie hlbších súvislostí spojených s pôvodom, cestou a produkciou potravín zaujímajú aj petržalskí žiaci. Práve tieto témy môžu mať dnes zásadný vplyv na našu budúcnosť.

#petrzalkazije

FOTO: Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora

web od 2day