Petržalskí úradníci medzi nami

Predstavujeme vám Referát investičných činností.

Zvykne sa hovoriť, že peniaze nie sú všetko. To určite platí, no ak ich máte, nebodaj ušetríte tie verejné a vložíte ich do správnych rúk, vo finále môžu viesť k výsledkom, ktoré sa zdali na míle vzdialené.

Niekoľkomiliónové investície z rozpočtu mestskej časti Bratislava-Petržalka doplnené externými zdrojmi Európskej únie či štátu sa počas posledných štyroch rokov pretavili do množstva úspešných projektov. 

Za veľkou časťou z nich stojí šikovný tím z Referátu investičných činností Miestneho úradu Petržalka. Aj vďaka poctivej práci týchto úradníkov sú verejné priestranstvá v 150-tisícovej samospráve opäť o čosi novšie, krajšie a bezpečnejšie.

Nie vždy to však bola prechádzka ružovou záhradou a kľúčovým bolo vytvorenie stabilného a silného tímu odborníkov, ktorý vznikal od roku 2019.

Aj preto kvantum prebdených nocí stálo za to. Zhodujú sa samotní zamestnanci referátu, pod ktorých rukami sa v danom období podarilo zrealizovať desiatky zmysluplných projektov.

 

Najviac ide do školstva a je to vidieť

 

Ako sme viackrát – nielen v našich samosprávnych novinách – informovali, najväčší obnos peňazí bol v Petržalke v posledných štyroch rokoch investovaný do vzdelávania, a to viac ako päť miliónov eur.

Verejné peniaze boli použité na zvýšenie kapacít v aktuálne už 27 verejných materských školách, rekonštrukcie toaliet, jedální a kuchýň ďalšej časti z 11 verejných základných škôl a ich debarierizáciu.

„Kuchyne s 30- až 40-ročným zariadením, obkladmi, dlažbou či vzduchotechnikou naplnili svoju životnosť. Ich výmenou sme zabezpečili ľahšiu prácu pre personál, nižšiu energetickú náročnosť a v neposlednom rade vyššie hygienické štandardy a krajšie prostredie pre naše deti,” hovorí vedúci referátu investičných činností Miloš Holán.

Dodáva, že silnými partnermi pri realizácii potrebných rekonštrukcií, ktoré znamenajú tri nové materské školy a takmer 600 nových miest pre deti im výrazne pomohli aj ďalší kolegovia z úradu a veľa partnerov z externého prostredia dodávateľov, s ktorými si nastavili transparentné fungovanie.

„V minulosti sme sa stretávali s prípadmi, kedy dieťa kvôli zlomenej nohe niekoľko týždňov nenavštevovalo školu. Teraz sa môže bez problémov dostať všade tam, kde potrebuje,” približuje Holán dôvody, prečo sa mestská časť rozhodla debarierizovať aj všetky svoje základné školy.

 

Stále väčší objem prác interne cez “makačov”

 

Druhú najväčšiu položku v agende investícií tvorili financie na opravu ciest III. a IV. triedy a k nim pridružených chodníkov a parkovísk v správe mestskej časti za viac ako milión eur. Väčšie opravy podstúpilo napríklad parkovisko na Jiráskovej ulici, Zadunajskej ceste, cesta na Lachovej a chodník na Pankúchovej ulici.

Aj na týchto rekonštrukciách čoraz viac participujú interní zamestnanci údržby miestneho úradu, ktorí si za takmer dva roky u obyvateľov zeleného sídliska zaslúžili prezývku petržalskí makači.

Vybrané úseky terás, ktoré sa tiež radia k pochôdznym komunikáciám, podstúpili v danom období opravy v hodnote ďalších 215-tisíc eur. 

„Zrekonštruovali sme kompletne terasu s rampou pri MŠ Jankolova, úseky na Rovniankovej 14 a 16, schodisko na Beňadickej, Mánesovom námestí, Fedinovej a drobnou opravou prešli schodiská na Holíčskej 2 a Bohrovej 3,” menuje výsledky práce odborník na problematiku petržalských terás a Holánov kolega Pavol Rajkovič

Nemalá čiastka putovala od roku 2019 aj na revitalizáciu verejných detských ihrísk, ktorých Petržalka vlastní a spravuje až 55. Za viac ako 700-tisíc eur, do ktorých sú započítané i aktuálne prebiehajúce opravy ihrísk na Haanovej a Pečnianskej, sa prvá várka z nich konečne dostala do 21. storočia. 

„Závesné a pružinové hojdačky, gymnastické zostavy, balančné dráhy či domčeky sú len zlomkom z prvkov, ktoré pribudli na desiatkach našich detských ihrísk. Verím, že sme pre deti vytvorili krajšie a bezpečnejšie prostredie,” konštatuje Anna Všetečková, ktorá má zase na starosti agendu detských ihrísk.

Tiež dodáva, že za veľkú časť prác vďačia svojim kolegom z petržalskej údržby.

 

Športová hala aj stredisko sociálnych služieb

 

V roku 2021 bola realizovaná i rozsiahla rekonštrukcia rozvodov vody a kanalizácie v donedávna zanedbanom bytovom dome na Medveďovej ulici v nákladoch približne 240-tisíc eur.

„Pochvalu za dobre odvedenú prácu si zaslúžia všetci kolegovia z referátu, bez ktorých by sa projekty nikde nezrealizovali. Navyše, k našej denno-dennej mravenčej práci patrí i údržba a opravy športovísk či vytváranie nových parkov a všetky administratívne úkony spojené s verejným obstarávaním,” hovorí o práci svojho tímu vedúci referátu petržalských investícii s tým, že práve jeho vybudovanie bolo najťažšou a zároveň najdôležitejšou časťou jeho pôsobenia na úrade.

A čo chystajú úradníci pod Holánovým vedením v najbližšom čase?

„V nasledujúcich rokoch by sme chceli pokračovať v nastavenom trende, teda rekonštruovať zvyšné toalety na základných školách, ich kuchyne a jedálne. Našou prioritou bude aj rozširovanie športovej infraštruktúry a ďalšie skrášľovanie detských ihrísk, ktoré pomáhajú budovať petržalskú komunitu,” približuje Holán.

Nezabúda tiež dodať, že ich samospráva by sa vzhľadom na nedostatok kapacít pre seniorov rada uchádzala aj o dotácie na vybudovanie nového zariadenia sociálnych služieb a v hre je aj vytvorenie novej multifunkčnej športovej haly v areáli školy na Pankúchovej ulici. 

Žiadosť o dotáciu na jej výstavbu je stále v štádiu posudzovania Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Slovenskej republiky a verí že bude schválená ešte do konca tohto roka.

„Ak by sa to podarilo, išlo by o úplne novú, modernú a jedinú verejnú športovú halu v najľudnatejšej časti Bratislavy, ktorá by vytvorila zázemie deťom nielen z danej školy, ale aj množstvu športových klubov, pôsobiacich v mestskej časti, ktoré sa rovnako starajú o výchovu detí a mládeže,” uzatvára vedúci petržalských investícií.

 

Mária Halašková

 

Celý článok je súčasťou najnovšieho vydania novín NAŠA PETRŽALKA.

web od 2day