V Petržalke pribúda nové značenie vyhradeného parkovania

Čo by ste o ňom mali vedieť?

Zákaz zastavenia s dodatkovou tabuľou VYHRADENÉ PARKOVANIE.

Tak vyzerajú nové dopravné tabule, ktoré od minulého roka postupne pribúdajú aj v najľudnatejšej mestskej časti.

Viacerí sa v tejto súvislosti na nás opakovane obraciate s otázkami a podnetmi a keďže mnohí chápete nové značenie pre vyhradené parkovanie ako všeobecné parkovanie pre ťažko zdravotne postihnutých, radi by sme uviedli veci na správnu mieru.

Za novú podobu tabúľ zodpovedá vyhláška Ministerstva vnútra SR č. 30/2020 o dopravnom značení účinná od 1. apríla 2020.

Jej primárnym cieľom bolo odstránenie rôznych atypickostí v oblasti dopravného značenia na Slovensku, a tým i zosúladenie s medzinárodnými dohovormi.

Napríklad, pôvodné značenie „P- RÉSERVÉ“ s dodatkovou tabuľkou s evidenčným číslom vozidla nahrádza práve nové značenie „Zákaz zastavenia“ s dodatkovou tabuľkou „Vyhradené parkovanie“.

Jedným z pravidiel, ktoré vyhláška prináša, teda je, že „dodatková tabuľa vyhradené parkovanie pod značkou Zákaz zastavenia umožňuje zastaviť a stáť na parkovacom mieste len pre určité vozidlo alebo pre určitého držiteľa parkovacieho povolenia, pre ktorého je dané miesto vyhradené,“ vysvetľuje text vyhlášky a technických podmienok vydaných Slovenskou správou ciest.

Taktiež poukazuje na to, že „ďalšie dodatkové tabuľky (okrem takzvaného časového obmedzenia) sa podľa tejto vyhlášky NESMÚ viac UMIESTŇOVAŤ.

Zákaz sa týka i symbolu osoby so zdravotným postihnutím a evidenčného čísla vozidla. Z hľadiska kontroly príslušnými orgánmi sa tento účastník musí preukázať potrebnými dokladom, napríklad povolením vlastníka, na základe ktorého sa príslušná značka umiestnila.

Pre ostatných účastníkov cestnej premávky nie je informácia o tom, pre koho je parkovacie miesto vyhradené, nijako relevantná a v súlade so zásadou nevyhnutnosti sa preto nesmie uvádzať na dopravných značkách.

Uvedené sa týka aj nových parkovacích miest pre ŤZP, o ktoré obyvatelia požiadali do 15. októbra 2022. V Petržalke však aktuálne prebieha zimná údržba a žiadosti o nové vyhradené parkovanie ŤZP podané po 1. januári budú z tohto dôvodu realizované až od 1. apríla.

Platné vyhlášky zároveň neukladajú povinnosť meniť staré dopravné značenie za nové, a to platí aj v prípade bývalej značky „P-RÉSERVÉ“.

Prechodnými ustanoveniami sa upravuje používanie súčasných značiek, pričom je potrebné zdôrazniť, že sa neustanovuje žiadna lehota na povinnú výmenu značenia.

Ak teda v Petržalke nepatríte do skupiny ŤZP alebo do nej patríte, no o značenie ste v požadovanej lehote nepožiadali, na zákaze zastavenia s nápisom VYHRADENÉ PARKOVANIE, prosíme, neparkujte.

Rovnako neparkujte na takzvaných „platených vyhradených miestach“, ktoré od jesene 2019 naša samospráve už nevydáva a v prevádzke zostávajú len tie, ktoré boli schválené (a aj ony postupne miznú, ak predĺženie platnosti miesta majiteľ opätovne neuhradí).

Nielenže tým ochránite svoju peňaženku pred pokutou od Mestskej polície Bratislava, ale takisto ušetríte od problémov seba i majiteľov vyhradených parkovacích miest, ktorí ich naozaj potrebujú. ĎAKUJEME, že ste k sebe tolerantní.

#petrzalkapomaha

web od 2day