Osud dvojmiliónovej multifunkčnej haly na Pankúchovej je v rukách miestnych poslancov

Rozhodnúť by mali na Valentína.

Dotáciu vo výške 1,2 milióna eur od ministerstva Veroniky Remišovej má už Petržalka na účte. Financovanie potrebnej spoluúčasti i s rozpočtom však musí odobriť nové zastupiteľstvo.

Koncom roka 2021 vypísalo Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR (MIRRI) výzvu na multifunkčné športové haly s dotáciou do 1,2 milióna eur.

Kľúčovou podmienkou bolo právoplatné stavebné povolenie, na ktorého získanie stanovilo šibeničný termín – 30. jún 2022.

Do projektu sa zapojila aj petržalská samospráva. Ako uvádza vo svojom facebookovom príspevku starosta Ján Hrčka, primárnym dôvodom bola absencia športovej haly pre loptové hry v Petržalke. 

„V celej Petržalke nie je jediná jedna hala, ktorá by spĺňala súťažné parametre pre basketbalistov, volejbalistov, hádzanárov, florbalistov, futsalistov,“ napísal. To má za následok cestovanie športovcov na oficiálne zápasy mimo Petržalky, vysvetľuje ďalej Hrčka.

Hoci sa samospráve ako jednej z mála stavebné povolenie v požadovanom termíne podarilo získať, problém nastal ešte na júnovom zasadnutí bývalého miestneho zastupiteľstva.

Vtedajší poslanci totiž zo strany miestneho úradu neboli o zámere výstavby dostatočne informovaní. Rovnako sa dopytovali na rekordne rýchly termín vybavenia stavebného povolenia.

Za týmto mlčaním pritom podľa slov starostu stála iba snaha o zabránenie účelového predlžovania stavebného a územného konania tretími stranami. Argument väčšina akceptovala a spolufinancovanie vo výške pol milióna eur v prípade podania žiadosti o dotáciu napokon prešlo. Potrebný zvyšok prostriedkov mal byť financovaný z úveru.

 

Objavil sa ale aj ďalší kameň sváru – kde bude nová hala stáť. Pôvodný zámer umiestniť budovu na školskom dvore medzi dvoma budovami školy časť miestnych odmietla. 

Vtedajší poslanci tak na septembrovom zastupiteľstve nakoniec rozhodli aj o schválení argumentu z petície, ktorá navrhuje kompromis v podobe zabezpečenia vstupu do športovej haly rovno oproti bikrosovej cyklistickej dráhe PumPark Petržalka pri Starohájskom lesíku.

A aký je aktuálny stav? Zmluva na zhotovenie multifunkčnej športovej haly Pankúchova bola podpísaná ešte koncom roka 2022.

Rovnako už na účte mestskej časti pristála účelová dotácia vo výške 1,2 milióna eur. Teraz je teda loptička na strane nových poslancov miestneho zastupiteľstva. Buď projekt podporia a rozhodnú o krytí i forme potrebnej spoluúčasti, alebo zamietnu. V prípade prvej možnosti majú okrem pôvodne schváleného úveru možnosť zapojiť aj rezervný fond.

Keďže však na decembrovom zastupiteľstve poslali samosprávu do rozpočtového provizória, najskôr musia na najbližšom zasadnutí, ktoré je naplánované na 14. februára, rozpočet na rok 2023 schváliť. Bez neho totiž Petržalka nemôže realizovať investície.

„Termíny takýchto veľkých stavebných projektov sú šibeničné, nehovoriac o dnešnej dobe výpadkov materiálov a zdražovania. Ak sa do realizácie nepustíme v najbližších týždňoch, určite to nebudeme vedieť stihnúť a dotáciu budeme musieť vrátiť,” upozorňuje Hrčka.

O novej verejnej športovej hale v Petržalke s aktuálnou hodnotou cez 2 milióny eur sa tak rozhodne  čoskoro. Najväčšou otázkou ale ostáva, či mestská časť kvôli neschválenému rozpočtu dokáže splniť upravené podmienky MIRRI a dotáciu na výstavbu projektu minúť i vyúčtovať najneskôr do 31. decembra 2023.

 

Silvia Šimeková

 

Článok je súčasťou januárového čísla samosprávnych novín NAŠA PETRŽALKA. 

 

POZÝVAME VEREJNOSŤ NA DISKUSU SO ZÁSTUPCAMI SAMOSPRÁVY

Nielen o všetkých PRE a PROTI jednotlivých alternatív umiestnenia športovej haly sa s vami radi porozprávajú zástupcovia petržalskej samosprávy, vrátane starostu Jána Hrčku a vicestarostky Ivety Jančokovej. Už vo štvrtok 9. februára o 17:00 v jedálni Základnej školy Pankúchova 4. Tešíme sa na konštruktívnu diskusiu a zároveň vám ĎAKUJEME, že sa zaujímate o veci verejné spolu s nami.

 

FOTO: VIZUALIZÁCIA: Ing. arch. V. Talaš, Ing. Ľ. Šírová, Ing. P. Brisuda

web od 2day