PETRŽALKA O(DPOVEDÁ)PRAVUJE: Snežienky určite netrhajte, sú chránené

Je tomu tak od roku 2021, vrátane našej zelenej Petržalky.

Minulý týždeň sme sa vám prostredníctvom kolegov zo životného prostredia snažili odpovedať na viaceré otázky z diskusií a podnetov ohľadom trhania Snežienok jarných.

Žiaľ, ako sa hovorí, aj my sme sadli na lep (štatistickému), ehm, teda nášmu petržalskému úradu.

Pri našich odpovediach sme totiž opomenuli, že aktualizácia vyhlášky z dielne Ministerstva životného prostredia SR z roku 2021 na zoznam chránených rastlín naprieč územím Slovenska pridala aj tento krásny kvietok s latinským názvom Galanthus nivalis.

Už takmer dva roky teda platí, že snežienky sú chránené aj mimo ochranných pásem tretieho a vyššieho stupňa. Trhať ich je teda možné IBA z vlastnej záhrady, či nakupovať z oficiálnych fariem.

Základná spoločenská hodnota jednej voľne rastúcej snežienky je stanovená na 200 eur, pričom táto suma násobne stúpa úmerne s rastúcim stupňom ochrany.

Pokuty za ich trhanie sa tiež pohybujú v tisícových sumách a pri poškodení spoločenskej hodnoty chráneného rastlinného druhu vo výške od 2600 eur sa zberatelia vystavujú až hrozbe odňatia slobody na dva roky.

Na túto skutočnosť ste nás upozornili hneď viacerí cez komentáre či správy, za čo vám naozaj ĎAKUJEME. A ĎAKUJEME i kolegom z ministerstva za promptnú, vecnú a nápomocnú reakciu na náš nepresný príspevok.

Za náš úrad sa ospravedlňujeme, budeme sa snažiť podobným chybám vyvarovať a určite nezabudnite túto zvesť šíriť ďalej.

#zelenapetrzalka

web od 2day