Odštartovali sme jarnú výsadbu takmer stovky nových stromov

Zelené sídlisko sa čoskoro ešte viac zazelená.

Najľudnatejšie sídlisko už dávno nie je len kopou betónu, ako majú v živých predstavách pamätníci.

Naopak, už dlho mu prislúcha i prívlastok „zelené“ a nečudo. Zamestnanci z Miestneho úradu Petržalka, obzvlášť z oddelenia životného prostredia a územného rozvoja a oddelenia správy verejných priestranstiev, poctivo dbajú na zdravý rozmach našej flóry.

Aktuálne najväčšie sídlisko v strednej Európe sa tak môže pochváliť mnohými krásnymi zákutiami, zelenými športoviskami i vzácnymi lesmi.

Zeleň a stromy majú pre mesto množstvo pozitívnych účinkov. Okrem iného obzvlášť v horúcich letných dňoch svojím tieňom i uvoľňovaním vody do vzduchu ochladzujú domy a ulice, čistia vzduch, skrášľujú prostredie a, samozrejme, produkujú kyslík.

Vedeli ste, že jeden dospelý strom môže za deň vyprodukovať až 1000 litrov kyslíka, pričom priemerný človek za rovnaký čas vydýcha 350 litrov? V rámci komplexnej starostlivosti o zeleň sa preto pravidelne snažíme dreviny na pozemkoch v našom vlastníctve a správe sadiť, ošetrovať a polievať.

Iste, viacerí z vás by mohli argumentovať tým, že viac než výsadbu nových stromov evidujú v našich uliciach ich výrub.

Aj to má svoje logické vysvetlenie. Okrem starých, zvnútra spráchnivelých či zhnitých drevín ohrozujúcich vašu bezpečnosť máme ako samospráva povinnosť odstraňovať aj invázne dreviny patriace k nepôvodným druhom, ktorým sa v našich podmienkach mimoriadne darí. Predstavujú totiž hrozbu nielen pre flóru rastúcu v ich okolí, ale najmä pre ľudí.

Keďže nové stromčeky vysádzame i na pozemkoch v správe bratislavského magistrátu, dôležité je tiež vedieť, že z pozície mestskej časti si potrebujeme na výsadbu drevín právoplatné rozhodnutie.

Naši kolegovia sa po jeho získaní venujú výsadbe nových drevín na jar a na jeseň. Ako avizujú, práve počas prvého teplejšieho ročného obdobia roka 2023 plánujú v rámci celého katastra Petržalky vysadiť až 99 stromov. Úžasné!

Táto výsadba už odštartovala v stredu 15. marca na Gessayovej a Dudovej, vo štvrtok pokračovala na Šrobárovom námestí a počas dneška ju môžete sledovať na Wolkrovej.

V ďalších dňoch sa na zazelenanie môžu tešiť obyvatelia všetkých lokalít od Dvorov, cez Lúky až po Háje, pričom najpočetnejšia výsadba je v súčasnosti naplánovaná pre Dvory 4.

Veríme, že novým stromčekom sa v Petržalke bude dariť a spoločne so staršími drevnatými kamošmi sa postarajú o blahodarné účinky pre naše zelené sídlisko a jeho obyvateľov.

#zelenapetrzalka

web od 2day