Doprajme včelám pri rojení chvíľu pre seba

Na nutný odchyt zavolajte radšej odborníka.

Každý z nás raz musí vyletieť z hniezda a začať budovať vlastný život, získať svoj priestor. Majú to tak nielen ľudia, ale aj ďalšie tvory z ríše živočíchov.

Napríklad aj také včely. Raz im jednoducho príde v úľoch z dôvodu veľkého množstva spolubývajúcich tesno, a tak musí matka včela spraviť rozhodnutie. I vezme niekoľko robotníc a trúdov, aby si spoločne našli nové miesto na život, a mohli nielen zachovávať svoj rod, ale tiež vykonávať svoju prácu najlepšie ako vedia.

K týmto rozhodnutiam vo svete včiel dochádza práve v období medzi polovicou apríla a koncom júna.

Životné zmeny však prinášajú vzrušenie, nervozitu i emócie, ktoré si každý z nás musí prežiť najprv sám v sebe a ako to už býva zvykom, keď sa do toho miešajú emócie druhých, nedopadne to vždy najlepšie. Nehovoriac o strete svetov ľudí a zvierat.

Preto by sme vás, milí naši obyvatelia zeleného sídliska, chceli požiadať o to, aby ste v prípade, že narazíte na roj usilovných včeličiek, ostali pokojní, ponechali ho na mieste a nedráždili ho odháňaním, nebodaj hádzaním všakovakých predmetov.

Roj nebýva útočný, v prípade ohrozenia však môže byť nebezpečný, preto je najlepšie zavolať odborníka – včelára, ktorý zabezpečí odchyt včiel. Petržalčania majú možnosť v tomto roku kontaktovať až 5 včelárov zo Základnej organizácie Slovenského zväzu včelárov Bratislava. Všetky informácie vrátane kontaktov nájdete TU. 

ĎAKUJEME, že sa spolu s nami učíte žiť v symbióze aj s inými tvorčekmi, ktoré sú súčasťou najväčšieho sídliska na Slovensku.

#zelenapetrzalka

web od 2day