50 rokov výstavby sídliska. Vypočujte si 29. diel podcastu Z petržalskej obývačky

Výstavbu Petržalky ovplyvnil vtedajší režim. Bez neho by dnes vyzerala úplne inak.

Málokto si vie v súčasnosti predstaviť Petržalku ako pár tisícovú obec s rodinnými domami, rozľahlými poliami a marhuľovými sadmi.

Tie sa v 70. rokoch stali miestom zahájenia rozsiahlej panelovej výstavby, ktorú tu máme dodnes. Výstavba teraz už moderného sídliska si však u miestnych obyvateľov vybrala i svoju krutú daň.

Mnohí doslova zo dňa na deň prišli o svoje tvrdo vydreté domovy a zelené záhrady. Kompenzáciou im mali byť novo postavené byty.

Jedným z nich bol aj Petržalčan Pavel Kara, ktorý vyrastal v rodinnom dome na dnešnom Vlasteneckom námestí.

Ako sa k celej veci postavil a na čo si z tohto obdobia najviac spomína nám prezradil v ďalšom diele podcastu Z petržalskej obývačky, kde sme hostili aj odborníkov na sídliskovú históriu Petržalky – Petra Szalaya z Historického ústavu SAV a fotografa Martina Kleibla z Kultúrnych zariadení v Petržalke.

A na to, ako si spomínate na stavebný ruch počas výstavby sme sa pýtali aj vás v našich uliciach. Moderuje Mária Halašková z referátu komunikácie Miestneho úradu Petržalka.

Celý videorozhovor si môžete pozrieť na našom oficiálnom YouTube. Vopred ĎAKUJEME aj za odber. Jeho audio verziu zase nájdete na všetkých dostupných podcastových platformách.

Spotify
Apple Podcasts
Google Podcasts
Anchor

Ďakujeme, že sa zaujímate o veci verejné spolu s nami. Vaša Petržalka.

#zpetrzalskejobyvacky

web od 2day