Petržalka odpovedá: Popadané drevo v petržalských lesoch radšej nezbierajte

Vyhnite sa zbytočným opletačkám so zákonom.

„Apríl zimný, daždivý, úroda nás navštívi.“ Vraví jedna z mnohých pranostík mesiaca s prívlastkom „šialený“.

A nečudo, minimálne počas uplynulých sviatkov sme si počas voľna užili vskutku rôznorodé počasie. Okrem snehu či dažďa sme po hrubšom oblečení neraz siahli aj kvôli silnému a chladnému vetru, ktorý je pre Podunajskú nížinu pomerne častým úkazom.

Jedným z mnohých sprievodných javov silného vetra sú, samozrejme, aj popadané stromy. Neraz sa nás ale pýtate, čo robiť – ak vôbec – s tými v petržalských lesíkoch?

Je pre samotný les prospešné zbierať spadnuté drevo alebo je lepšie ponechať celý proces na prírodu, ktorá si s ním sama najlepšie poradí? Aj na tieto otázky si dnes posvietime v našej rubrike Petržalka odpovedá.

Po odbornej stránke sme si k odpovedi prizvali, ako inak, na slovo vzatého odborníka z referátu zelene nášho Miestneho úradu Petržalka Andreja Pažitného.

Podľa jeho slov popadané stromy z dôvodu vyššieho veku či suché konáre sa v porastoch s charakterom lesa nachádzajú bežne a sú zárukou prirodzeného kolobehu lesného habitatu.

„Drevná hmota sa postupom času rozloží a slúži ako hnojivo pre ďalšie generácie drevín. Takýto prirodzený proces obohacuje pôdnu mikroflóru, čím zlepšuje vitálnosť drevín aj krovitého porastu,“ hovorí Pažitný.

Zároveň tiež zdôrazňuje, že obavy z drevokazných húb nie sú na mieste. Tie totiž podľa neho „nenapádajú vitálne nepoškodené dreviny, ale pomáhajú rozkladu drevnej hmoty a napádajú hlavne mŕtve drevo, ktoré je popadané na zemi a má prirodzene vyššiu vlhkosť, čím je pre drevokazné huby dostupnejšie.“

Ako vidíte, popadané drevo je naozaj najlepšie prenechať do rúk prírody, no ak by vám predsa len napadlo ho vyzbierať, radšej si svoj nápad čo najskôr dobre premyslite.

Čo sa totiž majetkových vzťahov týka, predmetné parcely s charakterom lesa sú z väčšinovej časti vo vlastníctve Bratislavy a štátneho podniku Lesy SR, z čoho vyplýva že Mestská časť Bratislava-Petržalka nemôže zber drevnej hmoty povoliť. A vy tak napriek dobrému úmyslu môžete mať napokon nechcené doťahovačky so zákonom.

Petržalské lesy teda skutočne radšej využite na to najlepšie – skutočný relax a čerpanie energie. A platí to i v prípade, kedy poškodená drevina zasahuje do lesných cestičiek. S kolegami z magistrátu i ďalšími sa o prevádzkovú bezpečnosť a spriechodnenie týchto cestičiek určite postaráme.

#petrzalkamaka #petrzalkaodpoveda

web od 2day