Petržalčania sú najmenej spokojní so stavom ciest a chodníkov

Najviac oceňujú možnosti rekreácie a informovanosť zo strany úradu.

Vyplýva to z dotazníkového prieskumu organizovaného mestskou časťou Bratislava-Petržalka v júni a júli minulého roka v rámci prípravy jej nového programu hospodárskeho a sociálneho rozvoja.

Miestny úrad Petržalka už niekoľko mesiacov pripravuje aktualizáciu svojho strategického dokumentu programu hospodárskeho a sociálneho rozvoja (PHSR) s názvom Petržalka 2029.

Takúto koncepciu na obdobie piatich až siedmich rokov potrebuje vypracovať a implementovať každá slovenská samospráva, pretože určuje ďalšie smerovanie jej rozvoja. Obsahom PHSR sú tak okrem iného aj prioritné ciele, ktoré chce daná obec dlhodobo rozvíjať s ohľadom na potreby verejnosti.

Vo svojom pláne rozvoja si mestská časť Petržalka stanovila sedem hlavných priorít na najbližších sedem rokov, ktoré priamo spadajú do jej kompetencií a rozpočtu a ktoré by chcela opäť zmeniť k lepšiemu: školstvo, mobilita, ekológia, investície, sociálna práca, kultúrašport.

Na vypracovanie dokumentov v rámci PHSR na roky 2023 – 2029 poslúžia aj nedávno získané vstupné dáta vo forme odpovedí z anonymného dotazníka, ktorý mohli obyvatelia aj návštevníci Petržalky vypĺňať v priebehu dvoch mesiacov buď online na webe PLAN.PETRZALKA.sk, alebo vypísaním tlačeného formulára.

Dotazník pozostával zo 42 krátkych otázok, zväčša s preddefinovanými možnosťami, ktoré boli zamerané na najdôležitejšie oblasti verejného záujmu.

„Tvorba PHSR je kľúčovým krokom v našom spoločnom úsilí o zlepšenie kvality života v našej mestskej časti a dosiahnutie rovnováhy medzi životným prostredím, hospodárstvom a sociálnymi faktormi. Je zaujímavé a podnetné sledovať odborníkov za jednotlivé oblasti, ich vízie, ktoré sú zapracované do pripravovaného dokumentu,” tvrdí Daniela Gáliková, poverená vedením referátu projektového riadenia, ktoré kampaň Plán Petržalka 2029 zastrešuje.

Participatívneho dotazníkového prieskumu sa za uvedený čas dobrovoľne zúčastnilo celkovo 925 respondentov z radov dospelej populácie Petržalky. Najpočetnejšími skupinami boli ľudia vo veku 30 až 39 rokov s ukončeným vysokoškolským vzdelaním, ktorí v Petržalke bývajú viac ako 10 rokov, pričom pomer žien a mužov bol podobný, ako je ich zastúpenie v celej populácii Slovenska.

 

 

Kritizované oblasti

Až tri štvrtiny respondentov (presne 686) vníma celkový rozvoj mestskej časti za posledných päť rokov pozitívne. Napriek tomu opýtaní stále vidia priestor na zlepšovanie niektorých oblastí, čo potvrdili aj ich odpovede v zozbieraných dotazníkoch.

V rámci hodnotenia spokojnosti z prieskumu vyplynulo, že najviac ľudí je nespokojných so stavom chodníkov a ciest, dostupnosťou parkovania, zavádzaním parkovacej politiky a kvalitou cyklotrás.

Ďalšími oblasťami, ktoré respondenti vnímajú kriticky, je chýbajúca bezbariérovosť chodníkov pre kočíky a invalidné vozíky, nedostatočná čistota verejných priestranstiev, ale aj počet výbehov pre psy.

Menšia časť zapojených v prieskume považuje za problémovú aj dostupnosť zdravotnej starostlivosti alebo potrebnej infraštruktúry pre cyklistov.

Všetky zmienené oblasti s výnimkou zdravotnej starostlivosti patria z väčšej alebo menšej časti aj do kompetencie mestskej časti.

 

 

Pozitívna spätná väzba

Medzi 10 najčastejšie pozitívne hodnotenými oblasťami sa na prvej priečke ocitli možnosti rekreačného a voľnočasového vyžitia v petržalskej prírode, a to aj vďaka okolitým lužným lesom, Veľkému Draždiaku či Chorvátskemu ramenu.

Na druhej  priečke s viac ako 80-percentnou spokojnosťou sa umiestnila dostupnosť a kvalita poskytovaných informácií o dianí v Petržalke prostredníctvom oficiálnych komunikačných platforiem miestneho úradu, akými sú napríklad samosprávne noviny Naša Petržalka, web či sociálne siete.

Petržalčania a návštevníci sú spokojní aj s občianskou vybavenosťou, najmä so službami v oblasti finančného sektora, telekomunikácií (pošty, banky, poisťovne…), ale aj starostlivosti o telo (kaderníctva, masáže, kozmetické salóny…).

V rebríčku najlepšie hodnotených sa ocitli aj služby poskytované Miestnou knižnicou Petržalka a jej pobočkami a tiež dobrá dostupnosť verejných detských ihrísk.

Respondenti si chvália aj dobrú starostlivosť o zeleň – orezy stromov a kríkov, kosenie, sadenie kvetov, a pod. a tiež verejné športoviská.

 

Čo bude ďalej?

Zozbierané dáta v kombinácii s ďalšími budú využité pri formulovaní cieľov a priorít rozvoja Petržalky na nasledujúcich sedem rokov.

„V priebehu apríla a mája tohto roka zasadnú pracovné skupiny k strategickej časti. Samotné návrhy jednotlivých rozvojových priorít vrátane prehľadu konkrétnych projektov by mali byť predstavené koncom júna tohto roka,” prezrádza najbližšie plány Gáliková a dodáva, že obsah strategického dokumentu má byť finalizovaný v priebehu troch mesiacov – júl až september.

Po zapracovaní všetkých pripomienok bude PHSR Petržalka 2029 prerokovaný aj na miestnom zastupiteľstve. Termín je predbežne stanovený na október 2023.

 

web od 2day