Bratislavská župa po novom publikuje aj v samosprávnych novinách Naša Petržalka

Mestská časť rozbehla spoluprácu s Bratislavským samosprávnym krajom v snahe ušetriť verejné financie a priniesť obyvateľom zeleného sídliska ešte relevantnejší obsah.

Koncom uplynulého roka oslovil Bratislavský samosprávny kraj (BSK) referát komunikácie miestneho úradu Bratislava-Petržalka s ponukou publikovať svoje články v samosprávnych novinách Naša Petržalka.

V rámci úsporných opatrení a kvôli výraznému nárastu cien papiera sa bratislavská župa tak, ako mnohé iné samosprávy, rozhodla prestať vydávať svoj tlačený magazín Bratislavský kraj.

Časť takto usporených verejných prostriedkov však BSK ďalej využíva na tvorbu vlastného obsahu, najmä v digitálnom priestore na svojom oficiálnom webe, ktorý funguje aj ako online magazín.

Potrebu pravidelného informovania o svojej práci prostredníctvom tlačovín, predovšetkým s ohľadom na staršie generácie, si ale zástupcovia bratislavského kraja, tak ako najľudnatejšia mestská časť Slovenska, uvedomuje i v zložitom kontexte roka 2023.

A aj keď printové periodiká samospráv – a rovnako tradičných médií – postupne nahrádzajú digitálne platformy na šírenie obsahu, ich koniec ešte nenastal. Práve preto prichádza Petržalka a BSK s ďalšou užitočnou a verejne prospešnou spoluprácou, ktorá obom stranám nielen ušetrí spoločné peniaze.

„Naša 150-tisícová mestská časť tvorí signifikantnú časť župy a distribúcia obsahu Bratislavského kraja priamo v našom tlačenom mesačníku prinesie Petržalčanom a Petržalčankám ešte relevantnejšie informácie, ktoré sa týkajú práve projektov vyššieho územného celku v ich najbližšom okolí,” hovorí na margo nového formátu vedúci komunikácie petržalského úradu Jozef Rybár s tým, že témy sa budú snažiť vyberať spoločne aj na základe aktuálnych podnetov od obyvateľov.

 

Novinky nielen z Petržalky

 

Prvýkrát publikoval BSK v Našej Petržalke v aprílovom vydaní, ktoré vyšlo len nedávno a v ktorom sa tak čitatelia po novom dozvedeli aj o aktivitách bratislavskej župy, nielen v katastri Petržalky.

„Vďaka spolupráci župy a mestskej časti získajú obyvatelia cielené a relevantné informácie o aktivitách Bratislavského samosprávneho kraja na území Petržalky. Týkať sa budú stredného školstva, ale aj kultúry či dopravy. Takýmto príkladom je rekonštrukcia župného Divadla Aréna alebo multifunkčný športový areál, ktorý vyrastie na juhu Petržalky. Spájame ľudské sily aj financie, vďaka čomu získajú čitatelia kvalitnejší obsah,” vysvetľuje Michal Feik, riaditeľ komunikácie a propagácie BSK, podľa ktorého ide aj o skvelú inšpiráciu pre ďalšie samosprávy a verejné či štátne inštitúcie.

Obaja sa zhodujú aj na tom, že s takýmto efektívnym zdieľaním nákladov prichádza k úsporám, ktoré môžu obe samosprávy v časoch zdražovania a inflácie využiť na prioritnejšie oblasti, akými sú školstvo, doprava či údržba.

Samosprávne noviny Naša Petržalka vychádzajú na mesačnej báze s výnimkou letného dvojčísla v náklade 52 000 kusov a mestská časť ich bezplatne distribuuje do domácností i vybraných inštitúcií.

V poslednom hodnotení samosprávnej tlače z dielne Transparency International Slovensko (TIS) s názvom Hlasné trúby boli noviny Naša Petržalka vyhodnotená ako najprínosnejšie tlačené samosprávne periodikum v Bratislave i v Bratislavskom kraji a v rámci celého Slovenska obsadili 4. priečku.

Magazín Bratislavský kraj v obdobnom hodnotení TIS z roku 2022 obsadil 4. z ôsmich priečok.

 

web od 2day