PARLAMENTNÉ VOĽBY 2023: Využite voľbu poštou zo zahraničia

Nenechajte prepadnúť svoj hlas.

Hoci sa riadne parlamentné voľby konali vo februári 2020, o zložení nášho zákonodarného orgánu budeme rozhodovať čoskoro opäť – v predčasných voľbách do Národnej rady Slovenskej republiky.

Vyberať svojich zástupcov si tentokrát budeme na základe rozhodnutia predsedu NR SR v sobotu 30. septembra 2023 v čase od 7:00 do 22:00.

Parlamentné voľby sa na slovenské pomery vyznačujú pomerne vysokou účasťou. Dôkazom je i rok 2020, kedy sa vyšplhala až na 65,80 %.

O tom, aké vysoké bude tohtoročné číslo, môžu rozhodnúť i voliči žijúci v zahraničí. Umožňuje im to takzvaná voľba poštou, ktorá ale zmenila pravidlá.

Na rozdiel od minulosti, kedy záujemcovia o túto voľbu komunikovali priamo so samosprávou, sa tentokrát na základe novely volebného zákona vytvoril jednotný informačný systém, v ktorom Ministerstvo vnútra SR vyhotovuje a vedie osobitný zoznam voličov žiadajúcich o voľbu zo zahraničia.

KOHO SA TO TÝKA?

Voliť zo zahraničia môžu IBA občania Slovenskej republiky, ktorí:

  • najneskôr v deň volieb dovŕšia 18 rokov;
  • odošlú žiadosť 52 dní predo dňom konania volieb – teda najneskôr DO 9. AUGUSTA.

AKO NA TO?

Ak žijete v zahraničí, alebo sa v čase volieb budete zdržiavať mimo územia Slovenska, podať žiadosť o voľbu poštou môžete dvomi spôsobmi:

  • Elektronicky – výlučne cez komunikáciu s ministerstvom vnútra, ku ktorému slúži aplikácia.

V prípade záujmu si môžete vybrať alternatívu v podobe štátneho portálu www.SLOVENSKO.sk.

Vďaka elektronickému podaniu tak máte to svoje vždy pod kontrolou. A nielen to, sledovať môžete aj svoju zásielku, alebo môžete svoju žiadosť zrušiť a rovnako o ňu opätovne požiadať.

POZOR! Pri elektronickom podaní nedostanete z ministerstva hlasovacie lístky, ale len obálky. Hlasovacie lístky si stiahnete z webu MV SR.

  • Písomne – poštou

V takomto prípade posielate žiadosť priamo na ministerstvo a nezabudnite tiež priložiť kópiu svojho občianskeho preukazu alebo pasu. Rovnako nezabudnite (či už v elektronickej alebo písomnej žiadosti) uviesť adresu, kam vám ministerstvo hlasovacie lístky aj obálky zašle. Urobí tak najneskôr 40 dní pred dňom konania volieb.

A pripomíname, aj pre voľby do NR SR sme pre vás pripravili špeciálny web mestskej časti, kde postupne nájdete všetky dôležité info na jednom mieste. Stačí kliknúť na VOLBY.PETRZALKA.sk.

ĎAKUJEME, že vám spolu s nami na veciach verejných záleží.

P.S.: A nezabudnite, v parlamentných voľbách na Slovensku neexistuje možnosť voľby na našich ambasádach a ak nemáte trvalý pobyt na území Slovenska, môžete voliť práve IBA POŠTOU ZO ZAHRANIČIA.

#petrzalkavoli

web od 2day