Po modernej športovej hale získala Petržalka financie i na obnovu plavárne základnej školy Pankúchova

Dotáciu, tentokrát z Fondu na podporu športu, vo výške viac ako jedného milióna eur musí mestská časť vyčerpať do konca roka 2025.

Zatiaľ čo posledné roky najväčšia mestská časť investovala milióny eur najmä do oblasti vzdelávania v kontexte rozširovania kapacít jej verejných materských škôl, rekonštrukcie kuchýň a jedální či sociálnych zariadení, v najbližšom období pri investíciách sústreďuje financie aj do rozvoja športovej infraštruktúry.

Nemalou pomocou sú Petržalke opäť externé zdroje vo forme grantových výziev.

Najnovšie sa Petržalke podarilo uspieť aj v rámci výzvy Výstavba, rekonštrukcia a modernizácia športovej infraštruktúry z dielne Fondu na podporu športu (FNPŠ), vďaka ktorej jej bola pridelená dotácia viac ako milión eur na sanáciu stavebných porúch a obnovu plavárne Základnej školy Pankúchova 4.

Samospráva sa bude spolupodieľať i na financovaní tohto projektu – na obnovu plavárne pôjde z jej rozpočtu ďalších vyše 775-tisíc eur.

„Zapájanie sa do externých výziev má pre nás veľký zmysel a prínos. Vďaka nim dokážeme zrealizovať dôležité verejnoprospešné projekty, z ktorých bude žiť niekoľko generácií,“ chváli si finančnú pomoc starosta Petržalky Ján Hrčka.

Dodáva, že aj na projekt výstavby modernej multifunkčnej športovej haly v areáli ich školy na Pankúchovej ulici získala samospráva obdobnú dotáciu, a to 1,2 milióna eur od Ministerstva investícii, regionálneho rozvoja a informatizácie SR (MIRRI).

Peniaze od FNPŠ musí Petržalka vyčerpať najneskôr do konca roka 2025 a tie od MIRRI, kde mestskej časti bežia už dve súťaže na zhotoviteľa, do konca toho aktuálneho.

 

Bazén v havarijnom stave

 

Mestská časť má okrem Petržalskej plavárne, ktorá je samostatnou organizáciou patriacou pod Športové zariadenia Petržalky, s.r.o., v správe aj ďalšie štyri plavecké bazény. Tie sú súčasťou základných škôl Pankúchova, Turnianska, Holíčska a Budatínska, kde slúžia jednak pre športové aktivity tunajších žiakov, ako aj rôzne plavecké kluby.

Na všetkých bazénoch sa však dekádami odkladanej údržby podpísal zub času, pričom najviditeľnejšie práve na bazénovej hale ZŠ Pankúchova, ktorá je roky v havarijnom stave.

„V dôsledku opotrebenia a odkladaných investícií sú všetky kovové prvky v bazénovej hale vrátane vzduchotechniky napadnuté koróziou. Samotná bazénová vaňa je železobetónová a jej technický stav neumožňuje prevádzku bazéna,” opisuje dôvody nutnosti generálnych opráv zástupca prednostu pre investície petržalského miestneho úradu Miloš Holán.

Obmedzená je tak aj reprezentačná činnosť a aktuálne nie je možné v školskej plavárni usporadúvať oficiálne súťaže pre deti a mládež na vyššej okresnej či regionálnej úrovni.

Cieľom opráv podľa Holána bude komplexná obnova školskej plavárne, súčasťou ktorej bude aj prispôsobenie vstupu do bazéna pre zdravotne znevýhodnených plavcov. V prvom rade však dôjde k sanácii podkladu pod samotným bazénom, ktorý je výrazne podmytý.

Známy je už aj zhotoviteľ. Verejným obstarávaním bol vybraný uchádzač s najnižšou cenou diela v hodnote zhruba 1,8 milióna eur. O začiatku rekonštrukčných a  stavebných prác, bude samospráva verejnosť informovať v najbližších mesiacoch.

web od 2day