Spravme si z petržalského mora bezpečnejšie miesto nielen na letné dni

Leto a horúčavy si pýtajú osvieženie. Ak si ho doprajeme, pomáha prežiť nielen nám ľuďom, ale aj našim chlpatým parťákom, ktorí tvoria neoddeliteľnú časť našich životov. Pijeme dostatok tekutín, jeme ľahšie jedlá plné zeleniny a ovocia, nosíme vzdušnejšie oblečenie, no občas nám nepomáha nič, než plesknúť sa do Draždiaka.

Tu však nastáva problém. Plocha Veľkého Draždiaka je určená len na osvieženie ľudí. A nielen z hygienických dôvodov je v ňom kúpanie, rovnako ako voľný pohyb našich milovaných štvornohých parťákov v jeho okolí, zakázané. Majitelia na osvieženie svojich huňatých priateľov však môžu využiť vodné plochy ako Chorvátske rameno alebo o kúsok vzdialenejší Malý Draždiak, a tým nechať okolie jediného jazera na našom zelenom sídlisku nielen bezpečným, ale aj čistým miestom pre letné radovánky.

Ste svedkami porušovania nariadenia?

Ak na majiteľa psa nezaberie vaše slovné upovedomenie, máte plné právo privolať hliadky Mestskej polície. Len ona má v kompetencii kontrolu dodržiavania pravidiel a oprávnenie vyzvať majiteľa psa, aby sa legitimoval. A v prípade spáchania priestupku ho môže pokutovať. Počas víkendu môžete stretnúť aj ch cyklohliadky, ktoré sú v nasadení aj na iných miestach verejnej rekreácie a dohliadajú na nezodpovedných pšíčkarov, ako aj zakladateľov nelegálnych ohnísk.

Aj tie sú totiž častým problémom. K bezpečnejšiemu okoliu prispeje preto rešpektovanie nariadení Hasičského a záchranného útvaru hlavného mesta Bratislavy, ktorý v dôsledku pretrvávajúcich vysokých teplôt vyhlásil od 10. JÚLA do odvolania čas zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiarov a vyzýva k dodržiavaniu zásad protipožiarnej bezpečnosti, ktorými zároveň ZAKAZUJE:

Vypaľovanie bylín, kríkov a stromov;

zakladanie ohňa v priestoroch alebo na miestach, kde by mohlo dôjsť k vzniku požiaru;

spaľovať horľavé látky na voľnom priestranstve v čase zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru.

A hoci jeden zo spôsobov, ako si užívať letné dni, je aj pochutnávanie si na dobrotách, ktoré si s kamarátmi opečiete pri táboráku, prosíme vás, aby ste nezabúdali, že v čase ohláseného nebezpečenstva požiarov je zakázané zakladanie ohňa AJ V PRIESTOROCH NA TO URČENÝCH.

ĎAKUJEME, že spolu s nami dbáte o bezpečnosť priestorov, ktoré sa v lete tešia veľkej obľube nielen našich obyvateľov a robíte tak zo zeleného sídliska krajšie miesto pre nás všetkých. #petrzalkapomaha #petrzalkazije

web od 2day