Petržalskí úradníci medzi nami: Zoznámte sa s matrikou a ohlasovňou pobytu

Sudičky petržalských životov


Sprevádzajú nás od narodenia až po smrť. Matrikárky sú pri každom životnom míľniku.

„Matrikár je ako vŕba. Ľudia sa u nás pod návalom emócií často otvoria, vyrozprávajú. Niekedy sa tu zasmejeme, ale aj si poplačeme,“ prezrádza vedúca petržalskej matriky Ilona Kraic.

Osudy obyvateľov najľudnatejšieho sídliska začala spriadať v roku 2018, no v samospráve je ako doma už takmer tridsať rokov. „Predtým som veľa robila najmä s číslami a už som toho mala dosť. Mám rada prácu s ľuďmi, to ma napĺňa, preto som si v roku 2017 urobila matričné skúšky a takmer vzápätí som nastúpila na petržalskú matriku. Najprv ako referentka a v roku 2019 má starosta poveril jej vedením,“ približuje.

Hodinky aj hrdinovia telenoviel

Aj keď pre väčšinu ľudí sa matrika spája s vystavovaním rodných, sobášnych či úmrtných listov, v skutočnosti má oveľa obšírnejšiu agendu. „Vybavíte tu napríklad zmenu mena,“ vysvetľuje Kraic. „Teraz je napríklad móda, že si ženy dávajú skrátené priezviská – najčastejšie sa tak rozhodnú tie, ktoré žijú alebo pracujú v zahraničí,“ prezrádza vedúca matriky.

Zmeny mien sa robia aj po rozvode – do troch mesiacov od nadobudnutia právoplatnosti rozsudku je to možné priamo na matrike a zadarmo, „potom už len na základe rozhodnutia okresného úradu – a navyše za poplatok 100 eur,“ vysvetľuje Kraic.

Na matrike sa nemenia len priezviská, ale aj krstné mená a podľa Kraic to v Petržalke vôbec nie je až taká rarita. „Ľudia majú na to rôzne dôvody. Najčastejšie sa im nepáči meno, ktoré im dali rodičia, alebo majú nejaký idol, kvôli ktorému to chcú urobiť.

Vždy to ale musí byť v súlade so zákonom o mene a priezvisku,“ prízvukuje matrikárka. Podľa toho, čo vraví, ten musí byť pomerne benevolentný. Veď v petržalskej matrike nájdete nielen hrdinov telenoviel „ale máme dokonca zapísané meno Rolex. Istí rodičia chceli zas dať dieťaťu meno po kreslenej postavičke z rozprávky.“

Pod matriku spadá aj overovanie podpisov a listín. Na rozdiel od notára má trochu oklieštené kompetencie, ale overíte tu väčšinu bežných listín – napríklad prehlásenia, vysokoškolské diplomy, splnomocnenia, kúpne či darovacie zmluvy.

„Snažíme sa vyjsť v ústrety aj ľuďom, ktorí sú imobilní, takže chodievame aj do sociálnych zariadení alebo do domácností. No výlučne pre sociálne účely – napríklad, ak musí rodina umiestniť blízkeho do sociálneho zariadenia a potrebuje overiť podpis,“ vysvetľuje Kraic a dodáva, že podmienkou je, aby sa dotyčná osoba dokázala podpísať a bývala v katastri Petržalky.

Džob snov

Nepochybne najkrajšou súčasťou matričného úradu je rodná matrika. „Narodenia evidujeme od 1. 1. 1958, to zrejme išlo ešte o pôrody v domácom prostredí. Narodenia v nemocnici Antolská sú evidované od júla 1997. V súčasnosti vypĺňame už 86. matričnú knihu narodení, pričom každá má dvesto strán a na jednej strane sú zapísané tri narodenia,“ vysvetľuje Kraic.

Doplňme, že v priebehu roka sa v Petržalke narodí v priemere dvetisíc detí. „Trošku nám to tento rok pokleslo, keďže vlani sa nám tu narodilo až 2600 detičiek. No neboli to všetko Petržalčatá, sú to skrátka deti, ktoré sa narodia v petržalskej nemocnici. Ale zasa tie petržalské sa narodia v iných nemocniciach v Bratislave, takže ono sa to vyrovná,“ hovorí Kraic.

Od roku 2022 je zápis narodenia elektronizovaný a „hlásenky“, teda avíza o deťoch, ktoré prídu na svet v pôrodnici na Antolskej, putujú elektronickou cestou rovno na matriku. Karina Lengyelová, ktorá má petržalskú rodnú matriku na starosti spolu s Evou Prídenou, nahrá údaje do systému, pripraví všetky doklady, rodný list a čaká, kým si ho šťastný otecko preberie.

Ak jeho partnerka najmenej tri mesiace pred pôrodom mala trvalý pobyt v Petržalke, má aj ďalší dôvod na radosť – mestská časť jej poskytne jednorazový 100-eurový príspevok. Stačí podať žiadosť a ak všetko sedí, peniaze dostane buď na účet, alebo si ich vyzdvihne v pokladni na miestnom úrade.

„Je to môj džob snov,“ hovorí so smiechom Karina, ktorá, mimochodom na matriku prišla po dlhých rokoch v gastrobiznise. Okrem vítania bábätiek – a to aj doslova, na tradičnej petržalskej udalosti – pracuje tiež v „sekcii“ tzv. osobitnej matriky. Tá, zjednodušene povedané, slúži na zlegalizovanie narodenia, úmrtia či sobáša v zahraničí na Slovensku.

„Ak sa napríklad rozhodnete uzavrieť manželstvo na Mallorke, so sobášnym listom – originálom i oficiálnym prekladom – musíte prísť na matričný úrad. Tu spíšeme žiadosť a so všetkými potrebnými dokumentmi ju pošleme na osobitnú matriku na Drieňovej, kde to zaevidujú do slovenských systémov, vystavia slovenskú verziu dokladu a tým pádom je ten akt platný aj v našej krajine,“ objasňuje Lengyelová.

Tristo sobášov za rok

Hoci podľa matrikárok aj v Petržalke vládne trend nezosobášených rodičov, svadieb je na 150-tisícovom sídlisku dosť. „V priemere okolo tristo za rok,“ približuje Kraic. Snúbenci sa môžu zosobášiť v dvoch obradných sieňach – vo väčšej v CC Centre a v menšej na miestnom úrade, v budove Technopolu, ktorá sa využíva počas pracovného týždňa.

„Chodievame sobášiť aj mimo obradné siene, no tam je to už spoplatnené – pre petržalských snúbencov 256 eurami, mimopetržalskí zaplatia ešte o 20 eur viac. V rámci Petržalky môžeme sobášiť na ktoromkoľvek vhodnom mieste – hoci aj na lúke. Využívajú sa najmä reštaurácie – aj z praktických dôvodov, keďže sa nemusíte presúvať na hostinu. Tento rok sme mali svadbu aj v reštaurácii UFO, vlani sme zas sobášili na Draždiaku,“ vymenúva Kraic.

Ešte vlani museli snúbenci podať žiadosť o sobáš na matrike v mieste trvalého pobytu. Od januára 2023 to neplatí, môžu ísť priamo na matriku v mestskej časti (alebo v obci), kde chcú mať sobáš. Je to spoplatnené 20 eurami. „V minulosti sme mali v priemere okolo 250 žiadostí o delegovanie sobáša. Takže troška práce nám ubudlo,“ dodáva so smiechom.

V Petržalke jasne vedú sobáše civilné – tých cirkevných bolo tento rok len štrnásť. Dôvodom však nie je nedostatok viery, skôr to, že na romantický svadobný obrad si páry vyberajú skôr historické kostoly v Starom Meste.

„Sobáše evidujeme od 25. 2. 1961, v súčasnosti ich zapisujeme do tridsiatej knihy uzavretí manželstva. Aj tieto knihy 200 strán, na každej sú dva zápisy o uzavretí manželstva,“ dopĺňa čísla Kraic.

Chvíle radostné i smutné

„Teraz mávame celkom veľa sobášov cudzincov,“ prezrádza matrikárka. Tento rok ich bolo už šesťdesiatdva. „Veľmi často sa berú ukrajinské páry a je zaujímavé, že sú to zväčša mladučkí ľudia – 18-20-roční. Keď som sa ich pýtala, čo ich k tomu vedie, vraveli, že u nich doma je to normálne,“ hovorí Kraic.

Zaujímavosťou je aj to, že v poslednom čase sa sobášilo viacero párov, ktoré spolu roky žili „na kôpke“. Podľa Kraic má na tom možno istú zásluhu pandémia – „uvedomili si, že keby sa jednému alebo druhému niečo stalo, tak nemocnica by im nedala informácie, keďže nie sú svoji, tak si povedali, že po dvadsiatich rokoch to dajú na poriadok“.

Sobáš je zvyčajne príjemná, radostná vec, no prihodí sa, že má smutnejšie pozadie. „Stáva sa, že príde za nami človek s tým, že jeho partner je vážne chorý a chceli by ešte pred smrťou spečatiť svoj vzťah – vtedy chodievame sobášiť aj domov. Mali sme zopár takých prípadov… Smutné je, že sú to často mladé páry,“ povzdychne si matrikárka.

Prechodný či trvalý?

Súčasťou petržalskej matriky je aj ohlasovňa pobytov. Zastaviť sa tu musí každý, kto sa prisťahuje do Petržalky – či už na trvalý alebo na prechodný pobyt, ktorý sa musí každých päť rokov obnoviť. „Prechodných pobytov môžete mať koľko chcete. Na trvalý pobyt sa môžu prihlásiť len slovenskí občania, cudzinci sa prihlasujú na cudzineckej polícii,“ hovorí Iveta Pálinkás, ktorá má ohlasovňu takpovediac pod palcom.

Jedinou výnimkou sú Ukrajinky a Ukrajinci, agenda pribudla ohlasovni po vypuknutí vojny u našich východných susedov. Každý mesiac tu vybavia vyše 1600 ľudí, ktorí si musia splniť ohlasovaciu povinnosť a ďalšie náležitosti vyplývajúce z tzv. tolerovaného pobytu na Slovensku.

„Každý deň je iný, je tu živá agenda. Ľudia sú často bezradní, veľa vecí im musíme vysvetľovať,“ hovorí Pálinkás, podľa ktorej ústretovosť, pochopenie a trpezlivosť patria v tejto branži medzi najdôležitejšie vlastnosti.

„Ľudí sa treba veľa pýtať, nevedia. Často prídu s nejakou požiadavkou a keď sa ich vypytujeme, nakoniec sa ukáže, že potrebujú niečo celkom iné,“ potvrdzuje slová kolegyne Dušana Dobošová, služobne najmladšia z tímu matričného úradu. Predtým robila pätnásť rokov v bankovníctve. „Denne som bola zvyknutá vybaviť sto ľudí, takže pre mňa je toto malina,“ hovorí so smiechom Dušana, ktorá má okrem iného na starosti aj aktualizáciu volebných zoznamov. Čo je – vzhľadom na to, že matriky sú elektronické až od roku 2015 – dosť piplavá práca.

„Cieľom je vyčistiť zoznamy voličov tak, aby sa nestalo, že oznámenie o voľbách príde napríklad ľuďom, ktorí už dávno nežijú. A naopak – aby prišlo 18-ročným prvovoličom či novo prisťahovaným obyvateľom Petržalky,“ vysvetľuje Dušana, ktorá sa aktuálne chystá na matričné skúšky. „Kolegyne vravia, že tie zákony zvládnem ľavou zadnou. Potom by som prevzala asi úmrtnú matriku,“ plánuje.

Pre zaujímavosť: úmrtia sa na petržalskej matrike evidujú od 9. januára 1958. Týchto – rovnako dvestostranových – matričných kníh so štyrmi zápismi na každej strane je aktuálne dvadsaťtri.

Nedostatok matrikárok

Podľa Ilony Kraic je v posledných rokoch o matrikárky veľká núdza. „Neviem prečo, lebo je to veľmi zaujímavá práca,“ hovorí. V Petržalke ich je v tíme aktuálne päť, no priznávajú, že by sa im šikla ďalšia šikovná kolegynka alebo kolega. „Dobrá matrikárka musí byť podľa nej empatická, diplomatická, ale predovšetkým ovládať svoju prácu,“ vypočítava predpoklady.

Ak ich spĺňate, neváhajte. Kontaktné údaje nájdete na webe PETRZALKA.sk.

Martina Štefániková

Tento článok je súčasťou decembrového vydania samosprávnych novín NAŠA PETRŽALKA.

web od 2day