Rozpočet 2024 schválený. Petržalka bude hospodáriť s viac ako 70 miliónmi

Najviac peňazí pôjde do školstva a chodníkov.

S koncom kalendárneho roka nastáva i čas schvaľovania rozpočtov samospráv. V rámci Bratislavy sa tak okrem magistrátu deje aj na pôde sedemnástich zastupiteľstiev mestských častí.

Napriek tomu, že niektoré z nich akt schvaľovania finančného plánu na budúci rok ešte len čaká, prípadne iné avizujú začiatok hospodárenia v rozpočtovom provizóriu, najľudnatejšia mestská časť Bratislava-Petržalka svoj rozpočet na rok 2024 úspešne schválila.

Stalo sa tak na 10. riadnom zasadnutí miestneho zastupiteľstva v utorok 12. decembra. Jeho záznam má verejnosť k dispozícii na našom oficiálnom YouTube kanáli.

Zelené sídlisko plánuje v roku 2024 hospodáriť so sumou viac než 70 miliónov EUR, pričom platí, že rozpočet na rok 2024 je oproti očakávanej skutočnosti za rok 2023 nižší. Zahŕňa totiž iba príjmy, ktoré mestská časť očakáva s vysokou mierou určitosti. Týka sa to aj dotácií, kde uvažuje najmä s obligatórnymi dotáciami zo štátneho rozpočtu na prenesené kompetencie.

Už tradične najviac financií pôjde do vzdelávania, veď mestská časť spravuje 27 materských a 11 základných škôl s jedálňami a školskými klubmi detí, na chod ktorých rozpočet 2024 počíta s takmer 36 miliónmi EUR.

Prioritou pre zelenú samosprávu však bude aj veľká obnova chodníkov a okolitých verejných plôch zelene. Petržalka vďaka rozhodnutiu poslancov a poslankýň, no najmä zásluhou tvrdej práce petržalských makačov a ich kolegov z miestneho úradu nadviaže na pilotný projekt z tohto roka, kedy i vďaka vlastnému finišeru a ďalšej technike dokáže chodníky opravovať na väčších plochách a výrazne lacnejšie, ako pri zapojení externých dodávateľov.

Vedenie mestskej časti tak reflektuje na dekády zanedbaný stav chodníkov, ktorý Petržalčania i Petržalčanky právom kritizujú.

Aby mestská časť za tri roky dokázala dobehnúť to, čo sa v tomto smere urobilo v priemere za posledné desiatky rokov, starosta Ján Hrčka upozornil poslancov, že „za tri roky pôjde okolo 75 percent disponibilných finančných prostriedkov práve na opravu chodníkov a ich okolia“.

Jedným dychom pritom priznal, že samospráva by potrebovala viacero investícií, rozhodla sa však tentokrát popri športovej infraštruktúre zásadnejšie „pohnúť práve v tejto oblasti”. Priamo na opravu a údržbu miestnych komunikácií v správe mestskej časti je preto v rôznych kapitolách rozpočtu 2024 vyčlenených viac ako 3 milióny eur.

Nemalé peniaze v ďalšom roku poputujú aj do čoraz modernejšieho chodu Miestneho úradu Petržalka v budove Centra Technopol, do sociálnej pomoci a sociálnych služieb, ale aj do kultúry a spomínaného športu.

Čo sa týka kapitálových výdavkov, pre tento rok boli v porovnaní s rokom 2023 vopred naplánované a schválené vo výške viac ako 6 miliónov eur. Podľa investičného plánu, ktorý počíta aj so zapojením externých zdrojov financovania, budú prostriedky využité najmä na odkúpenie, výstavbu a rekonštrukcie športovísk či obnovu bytov.

Priatelia, v našej Petržalke si dobre uvedomujeme, že peniaze v rozpočte mestskej časti patria nám všetkým. Transparentné a efektívne hospodárenie s nimi s ohľadom na potreby všetkých obyvateľov a obyvateliek zeleného sídliska preto pre nás aj naďalej zostávajú prioritou.

Pre lepšiu orientáciu v novom rozpočte vám prinášame aj jednoduchý grafický prehľad. Celý návrh rozpočtu na rok 2024 nájdete TU. ĎAKUJEME, že sa zaujímate o veci verejné spolu s nami.

P.S.: V pôvodnej verzii príspevku z 12. decembra sme omylom opomenuli pozmeňovací návrh, ktorý rozpočet mestskej časti navýšil na výdavkovej aj príjmovej strane. Za vzniknutú chybu sa ospravedlňujeme.

#petrzalkamaka

web od 2day