Čas vianočný, čas radostný sa môže zmeniť na nočnú moru

Podvodníci nehľadia na ročné obdobia, no policajné štatistiky potvrdzujú, že koniec roka je pre nich obzvlášť lákavý.

„Počas sviatkov vo všeobecnosti, a najmä tých vianočných, je zvýšený počet pokusov, ak nie aj spáchaných trestných činov, v súvislosti s podvodným konaním. Je to obdobie, kedy sú ľudia určitým spôsobom citlivejší, alebo možno si nedávajú taký pozor,“ vysvetľuje Radovan Adamík, vedúci vnútorného oddelenia Okresného riaditeľstva Policajného zboru Bratislava V.

Nič na tom nemení ani masívna kampaň a, žiaľ, ani medializácia závažných prípadov – napokon, len nedávno drzí špekulanti rôznymi spôsobmi a na viackrát obrali seniorku z Petržalky dokopy o 276-tisíc eur. Modus operandi pritom vôbec nebol sofistikovaný. Najmocnejšou zbraňou totiž vždy ostáva ľudská dôverčivosť.

Správne otázky

Podľa Adamíka možno triky podvodníkov rozdeliť na niekoľko skupín. Najrozšírenejšie sú však telefonáty. Môžu mať rôznych aktérov a rôzne témy. Veľmi často volajúci tvrdí, že príbuzný mal nehodu a potrebuje urýchlene peniaze – buď na operáciu (ak sa vydáva za lekára alebo kamaráta), alebo na finančné vyrovnanie, aby sa vyhol trestnému stíhaniu (ak sa hrá na policajta),“ opisuje. 

Podvodník pritom nemusí byť žiadny psychológ, aby vymámil potrebné informácie. „Stačí len správne klásť otázky a reagovať na odpovede. Páchatelia napríklad nikdy nežiadajú konkrétnu sumu, vždy sa spýtajú – koľko môžeš dať? A obeť už sama povie, že má doma len toľko a toľko, ale môže prípadne ísť vybrať do banky,“ upresňuje Adamík a zdôrazňuje: „Preto NIKDY neznámym ľuďom nehovorte, koľko financií máte – či už v hotovosti, alebo na účte.“ 

Stávka na emócie

Ako je možné, že niekto naletí na takú priehľadnú lož? Podľa Adamíka veľkú úlohu zohráva strach a vyburcované emócie. „V tom okamihu asi obeť nerozmýšľa nad tým, že zdravotná starostlivosť je hradená poisťovňou a ani nad tým, že vážne udalosti lekári ani polícia neoznamujú telefonicky, ale osobne. Chcú len rýchlo pomôcť,“ vysvetľuje Adamík.

Ďalšou „lžou cez telefón“ je žiadosť blízkeho o peniaze na bližšie nešpecifikovaný účel. „Údajný vnuk alebo syn zavolá: Babka (mama), potrebujem rýchlo peniaze, nepýtaj sa na čo, vysvetlím potom. Pošlem kamaráta, alebo ich polož  k smetiakom,“ opisuje Adamík. 

„Najlepšie je hneď ukončiť hovor a overiť si pravosť udalosti u blízkych,“ hovorí Adamík a dodáva, že podvodníci, aby zabránili overeniu, sa snažia všemožne obeť udržať na linke. Už to by malo byť varovným signálom. Rovnako ako naliehanie, že o udalosti nemajú informovať príbuzných.

Falošné zbierky

V predvianočnom čase sme náchylnejší pomáhať a podvodníci to využívajú po svojom. Adamík varuje, že obľúbenou taktikou v tomto období sú žiadosti o príspevok na dobročinné účely a zbierky. Páchatelia pritom neváhajú zneužiť aj známe združenia. O príspevok môžu žiadať telefonicky, ale aj sms správou, cez mail a podobne. Dôležité je neposielať peniaze hneď, ale overiť si pravosť žiadateľa – napríklad zadaním telefónneho čísla alebo čísla účtu do internetového vyhľadávača. 

Nehádžte cennosti z okna

„Dobrý deň, tu polícia, máme podozrenie, že váš byt bude vykradnutý. Zozbierajte všetky cennosti a peniaze a vyhoďte ich z okna, my vám ich postrážime.“ Alebo – „v lokalite sa objavili falošné bankovky, odovzdajte nám vašu hotovosť, aby sme ju preverili“. To sú ďalšie obľúbené triky páchateľov, ktorými sa snažia obalamutiť najmä seniorov. 

„Z okna určite nič nevyhadzuje a hotovosť alebo cennosti neukladajte ani k smetným košom, či neodovzdávajte taxikárom. Polícia takéto aktivity jednoducho nerealizuje,“ upozorňuje Adamík.

Rovnako varuje pred falošnými „poštármi“, či zamestnancami vodární, plynární a elektrární, ktorí údajne prichádzajú s radostnou novinou – s preplatkom.

„Keďže však údajne nemajú vydať, spýtajú sa, či im môžete rozmeniť – a tak zistia, kde máte hotovosť. Potom sa už len vypýtajú na toaletu a kým vy sa zhovárate s jedným z dvojice, druhý vás okráda,“ opisuje Adamík. 

Milióny eur

Len v minulom roku seniori odovzdali podvodníkom viac ako 1,2 milióna eur. Suma je však oveľa vyššia, keďže značná časť oklamaných sa hanbí priznať, že naleteli.

Stačí pritom málo, aby bol podvodník neúspešný. „Dôležité je nepodľahnúť emóciám a všetky informácie si overiť u dôveryhodného zdroja. A tiež v žiadnom prípade neprezrádzať informácie o svojom majetku,“ zhŕňa Adamík a dodáva, že pri každom podozrení na podvod je najlepšie rovno kontaktovať políciu na čísle 158. 

 

Martina Štefániková

Článok je súčasťou decembrového čísla samosprávnych novín Naša Petržalka. 

web od 2day