Petržalka stanovila nové sadzby miestnych daní

Najväčšia zmena sa týka chlpáčov.

Hovorí sa, že v živote sú isté len dve veci – dane a smrť. Nuž, keďže sme realisti, neostáva nám nič iné, iba súhlasiť. Ako totiž dobre viete, nemalú časť rozpočtu samosprávy tvoria práve príjmy z daní. A tie sme boli aj vzhľadom na aktuálnu ekonomickú situáciu vrátane inflácie po dlhej dobe nútení upraviť.

Udialo sa tak na riadnom zasadnutí Miestneho zastupiteľstva v utorok 12. decembra, na ktorom poslankyne a poslanci prijali nové VZN o miestnych daniach na území mestskej časti Bratislava-Petržalka.

Aké sú teda zásadné zmeny? Tou prvou, a azda najzreteľnejšou, je zjednotenie sadzby dane za psa. Zatiaľ čo doteraz sa daň za chlpáčov uhrádzala v závislosti od ich kohútikovej výšky v sume 34 alebo 67 eur, bez ohľadu na veľkosť bude od nového roka sadzba za jedného psa na rok jednotná, a to vo výške 50 eur.

V prípade držiteľa ZŤP preukazu, osamelého seniora s príjmom do výšky životného minima alebo psa v rodinnom dome zostáva poplatok na pôvodnej sume 17 eur. Aby však majitelia štvornohých miláčikov ešte ušetrili, chystáme pre nich aj NOVINKU v podobe elektronickej schránky.

Od januára 2024 bude totiž na webe PETRZALKA.sk sprístupnené petržalské konto, kde sa budú môcť občania zaregistrovať a jednoducho tak uhradiť miestne dane, vrátane tej za psa.

Ak sa teda občan zaregistruje na petržalskom konte a dá súhlas na využívanie elektronických služieb, príde mu oznámenie do konta a do mailu, že od 1. JANUÁRA 2024 do 31. DECEMBRA 2024 je povinný uhradiť 45 eur na číslo účtu aj s príslušným variabilným symbolom či dátumom, dokedy musí túto daň zaplatiť. Ak sa občan rozhodne do systému nezaregistrovať a nedá súhlas na využívanie elektronických služieb, príde mu domov rozhodnutie k dani za psa vo výške 50 eur. Nový spôsob platby má teda hneď niekoľko výhod – šetrí váš čas a rovnako tak peňaženku. O jeho spustení vás budeme ako vždy včas informovať.

Ďalšou neprehliadnuteľnou zmenou je zvýšenie poplatku za vyhradené parkovacie miesto, kde sa sadzba zvýšila z 0,13 na 0,17 eur za štvorcový meter na deň (mimo miest ŤZP), pričom je zohľadnená zľava 15 percent na večerné parkovanie. Z pôvodných 626,34 eur za 13 m2 sa tak suma vyšplhá na 806,65 eur. Rozdiel je teda 180,31 eur.

Pripomíname, že k zvýšeniu uvedenej dane došlo prvýkrát od roku 2004. Zároveň je nutné zdôrazniť, že v prípade nesúhlasu s novou výškou dane môže daňovník požiadať o zrušenie miesta, a to ELEKTRONICKY na webe PARKOVANIE.PETRZALKA.sk najneskôr DO 31. DECEMBRA 2023 (vrátane). V takom prípade mu daň už nebude vyrubená.

Vaši volení zástupcovia rozhodli o zmenách aj pri ďalších miestnych daniach. Daň za nevýherné hracie prístroje ako bowling, biliard či gulečník sa zvýši z pôvodných 331,94 na 350 eur v prípade šípok sa cena zvýši zo 66,39 na 150 eur.

Novinkou je v tomto prípade daň za PC hry, ktorá bola stanovená na 600 eur. Čo sa týka dane za predajné automaty, tá už bude od nového roka jednotná. Namiesto 99, 58 a 33,19 eur je finálna suma za všetky prístroje stanovená na 150 eur.

Priatelia, veríme, že vám aktuálne zmeny nespôsobia vrásky na čele. Už teraz vám môžeme sľúbiť, že všetky finančné prostriedky vyzbierané navyše budú využité transparentne a s ohľadom na potreby všetkých obyvateľov a obyvateliek nášho zeleného sídliska. ĎAKUJEME za pochopenie.

#petrzalkamaka

web od 2day