Chcete pomôcť labutiam prežiť zimu? Nekŕmte ich

Šarm niektorých zvieratiek dokáže byť naozaj neodolateľný. My vieme. Len ťažko im nedať všetko, čo máme práve pri ruke, aby sme ich videli šťastné.

No a práve o to ide. O zvieratká sa treba starať, zaslúžia si našu lásku, hýčkanie i opateru. No tie nie vždy vyzerajú tak, ako si predstavujeme.
Napríklad také labuťky a či kačičky a obzvlášť ich tráviaci trakt má rád mladé výhonky rastlín, ktoré trhajú na dne vôd pomocou svojich dlhých krkov. Všetko potrebné im teda poskytne už ich domov a revír, v ktorom žijú a netreba ich dokrmovať ľudskými výdobytkami, akým je napríklad aj chlieb.

Pečivo môže týmto tvorom spôsobiť zažívacie problémy či dokonca smrť – čo je, veríme, presný opak toho, čo im ich obdivovatelia chcú dopriať. Pečivo však nie je nevhodné len pre samotné vtáky. Znečisťuje tiež vodu, na ktorej sa následne vytvárajú škodlivé riasy, ktoré narúšajú celý ekosystém a majú na svedomí úhyn rýb a zápach šíriaci sa z vôd.
Pravidelným prikrmovaním týchto operencov tiež hrozí, že stratia schopnosť zaobstarať si potravu sami.

Odborníci preto odporúčajú svoju neutíchajúcu túžbu kŕmiť vtáctvo napĺňať ak-tak len počas zimných mesiacov, a to len vybranými – pre ne vhodnými živinami. Vhodný je napríklad vtáčí zob, kukurica, hrášok, varená ryža, neochutené ovsené vločky či zelené časti zeleniny. Napriek tomu však v dobrom radíme nechať všetko na intuíciu i inteligenciu zvierat, ktoré vedia samé, čo je pre ne najlepšie a nepresviedčať ich o opaku.

ĎAKUJEME priateľom z Mestskej polície Bratislava, ktorí takisto dohliadajú na bezpečie našich operencov. A v neposlednom rade i vám, za to, že rešpektujete naše odporúčania. #petrzalkapomaha

web od 2day