Presný termín dokončenia petržalskej električky je stále v nedohľadne

Oceňujeme však snahu mesta práce konečne urýchliť.

Je všeobecne známe, že výstavba takmer 4-kilometrového úseku predĺženia električkovej trate v Petržalke je jedným z najväčších, nielen dopravných projektov v réžii bratislavského magistrátu.

Práce na stavbe v aktuálne odhadovanej hodnote za asi 100 miliónov eur odštartovali ešte v novembri 2021, kedy sa s jej ukončením počítalo už niekedy koncom roka 2023.

Aj vzhľadom na neočakávané externé faktory, akými boli raketový rast cien stavebných materiálov v súvislosti s vojnou na Ukrajine alebo výpadky dodávateľských reťazcov počas pandémie, ku ktorým sa navyše pridali aj nálezy starej munície, na ktoré vopred upozorňovali napríklad priatelia z OZ Bunkre, či ďalšie vplyvy, sa kolegovia z magistrátu a s nimi celé naše zelené sídlisko ocitli v stave, že ako termín prevádzky tejto električky sa začal skloňovať až koniec septembra 2024.

Ani ten už ale podľa vyjadrení primátora Matúš Vallo nevyzerá príliš optimisticky, keďže magistrát momentálne nevie garantovať termín dokončenia svojho mega projektu.

Petržalka tak naďalej zostáva staveniskom a naši obyvatelia a obyvateľky musia ďalej počítať s cestnými uzáverami, prekládkami inžinierskych sietí, ale i ťažko schodným a neupraveným terénom a zvýšeným hlukom. Tak pán primátor, ako aj náš starosta vidia pri omeškaní stavby problém aj v nedostatku zamestnancov pracujúcich na výstavbe trate.

„Sú dni, kedy na stavbe nie je ani nohy,“ uviedol Ján Hrčka napríklad pre TASR. Obaja sa tiež zhodnú na tom, že hľadať riešenia tohto nežiadúceho stavu musí primárne mesto v spolupráci so svojím zhotoviteľom.

Aj preto oceňujeme aktuálnu snahu vedenia magistrátu o urýchlenie stavby, či už vo forme rokovaní s dodávateľmi, alebo majiteľmi daných spoločností. Veríme, že ich výsledkom bude výrazné zrýchlenie projektu a výrazne vyšší počet pracovníkov i techniky užívanej denno-dennej priamo v teréne. Ako zaznelo aj z úst pána primátora pre Televízne noviny TV Markíza, “dnes je na stavbe približne 100 ľudí. Chceme určite viac, chceme to tempo výrazne zvýšiť,“ opísal priamo na stavbe s kolegami, pričom sami môžeme potvrdiť a na našich pravidelných počtoch vidíme nárast aktivity od začiatku mesiaca.

Kolegom z magistrátu v nastolenom tempe držíme palce a napriek mnohým výhradám ĎAKUJEME za snahu práce reálne urýchliť.

A vás milí Petržalčania, opäť aj v mene kolegov z mesta, prosíme o trpezlivosť a pevné nervy. VIAC INFO nájdete aj vo februárovom vydaní našich samosprávnych novín Naša Petržalka, ktoré sa už v týchto chvíľach nachádza vo vašich schránkach, ONLINE na webe PETRZALKA.sk/noviny alebo v reportáži TV Markíza.

#petrzalskaelekrticka

web od 2day