V Petržalke sa množia totemy. Dôvodom nie sú indiáni, ale bezpečnosť

Možno ste si všimli, a podľa vašich podnetov vieme, že ste si určite všimli, že na zelenom sídlisku kde-tu nájdete zvláštne orezané dreviny. Totemy, ako tieto úkazy pracovne nazývame, nevznikajú len tak z rozmaru a dlhých chvíľ, ani neslúžia na ozvláštnenie okolia.

Pri tomto type orezu stromov ide v 90 % o invázne dreviny, ktoré sme povinní zo zákona odstraňovať. Majú totiž negatívny vplyv na pôvodné druhy a ich biotopy. V ostatných prípadoch ide o stromy, ktoré budú v určitom čase vyrúbané a nahradené. Dovtedy predstavujú bezpečnostné riziko pre svoje okolie, teda pre vás, milí naši, a preto je nevyhnutné ich orezať.

V prípade väčšiny inváznych drevín odstránenie sprevádza dlhší proces, ktorý začína chemickou injektážou. Po nej nasledujú dva roky čakania, počas ktorých tá-ktorá drevina vyschne. V tomto období musí byť drevina kontrolovaná a práve vtedy dochádza aj k redukčnému rezu, ktorý zbaví drevinu konárov, predstavujúcich pre strom záťaž a pre okolie nebezpečenstvo.

Ak je injektovaná invázna drevina po uplynutí dvoch rokov suchá, dôjde k jej výrubu. Na celý tento proces dohliadajú naši odborníci a odborníčky z referátu životného prostredia a v prípade potrebného výrubu si na pomoc zavolajú kolegov z údržby.

Následne lokalitu preveria i z hľadiska priestorových daností územia a vedenia inžinierskych sietí. Len tak môžu zabezpečiť následnú a vhodnú výsadbu nových ich mladých, zdravých náhradníkov, ktorí budú robiť radosť a vyrábať vzduch všetkým Petržalčanom bez rozdielu. Už v prvej polovici roka 2024 preto pribudne na zelenom sídlisku 72 kusov  zelených kamarátov.
ĎAKUJEME za pochopenie.

My spolu s našimi kolegami a kolegyňami ideme ďalej makať na tom, aby zelené sídlisko ostalo verné svojmu menu a ostalo nielen zeleným, ale aj bezpečným miestom pre život nás všetkých.  #petrzalkamaka

web od 2day