PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Nenechajte sa okabátiť hoaxami

Pri voľbách sa radšej držte hesla – dôveruj, ale preveruj.

Voľby prezidenta 2024 a ich prvé kolo už nenávratne klopú na dvere. Petržalka je na ne plne pripravená a v tieto dni zamestnanci a zamestnankyne miestneho úradu dolaďujú už len posledné detaily.

Rovnako tak sa vám snažíme pravidelne poskytovať všetky podstatné informácie, ktoré sa vám vo volebný deň zídu. No netreba zabúdať aj na vyvracanie hoaxov a rôznych lží, ktoré sa šíria internetom alebo sa ešte len šíriť začnú.

Tak napríklad, pamätáte si ešte na predčasné parlamentné voľby v septembri 2023, kedy online priestorom začala kolovať fáma o tom, že modré pečiatky na volebných obálkach sú nesprávne?

My veľmi dobre, pretože mnohí voliči následne spanikárili a začali sa na nás v tejto súvislosti obracať, obzvlášť na naše kolegyne z referátu organizačných vecí, ktoré museli všetkým jednotlivcom poctivo vysvetľovať, že petržalská samospráva voľby nijako nefalšuje a modrá pečiatka je aj podľa Ministerstva vnútra SR v poriadku.

Aby sme podobným prípadom tento rok predišli, zabezpečili sme si červenú pečiatku, ktorú zvyčajne nájdete na úradných tlačivách. Znamená to teda, že ak sa vo volebný deň 23. marca vyberiete do niektorej z našich 57 volebných miestností zakrúžkovať číslo svojho kandidáta, správne označený volebný lístok vhodíte do obálky s červenou pečiatkou.

Obálku následne môžete a nemusíte zalepiť, rozhodnutie je len a len na vás. Dôležité ale je, aby lístok z obálky nevypadol a aby ste ju vhodili do hlasovacej urny na to určenej.

Upozorňujeme ale, že farba pečiatok je len jeden z mnohých prípadov, ktorými sa konšpirátori a iní neprajníci snažia zneužiť dôverčivosť bežných ľudí. Preto ešte predtým, než podobným výmyslom uveríte, skúste si ich preveriť pomocou dôveryhodného zdroja – napríklad aj na našom webe VOLBY.PETRZALKA.sk.

A takisto si k tomu môžete pustiť aj náš volebný podcast s vedúcou referátu organizačných vecí Alžbetou Neuschlovou a Danielom Kerekesom z Denníka N.

ĎAKUJEME, že vám spolu s nami na osude našej krajiny záleží.

#petrzalkavoli

web od 2day