Petržalčanom záleží na výsledku prezidentských volieb

Dôkazom je aj rekordný počet vydaných hlasovacích preukazov.

Najľudnatejšia mestská časť Slovenska vydala pre druhé kolo prezidentských volieb až 6496 hlasovacích preukazov, čím pokorila doterajší rekord z posledných, účasťou omnoho silnejších, parlamentných volieb 2023.

V 115-tisícovej Petržalke, najľudnatejšej mestskej časti Slovenska, je aktuálne zapísaných viac ako 92-tisíc oprávnených voličov. Prvého kola prezidentských volieb sa pritom zúčastnilo až 60 % z nich, čo predstavuje zhruba 55-tisíc ľudí.

Najvyššiu volebnú účasť v prvom kole mali okrsky v miestnej časti Slnečnice. Na prvom mieste skončil okrsok 56 v LEON Centre s 80 %, v tesnom závese sa umiestnil okrsok 57, teda MŠ Fialová 12. Tretím najnavštevovanejším bol okrsok 15 na Základnej škole Prokofievova 5.

To, že majú obyvatelia Petržalky záujem rozhodnúť, kto sa stane novou hlavou štátu na najbližších päť rokov, dokazuje aj počet vydaných hlasovacích preukazov, o ktoré bolo možné požiadať online, alebo si ich vybaviť osobne na Miestnom úrade Petržalka v Centre Technopol do dnešného (piatok 5. apríla) poludnia.

Záujem o vydanie hlasovacieho preukazu v oboch kolách prezidentských volieb 2024 prejavilo množstvo voličov, pričom ich Petržalka spolu vydala až 11 517. Z toho pre prvé kolo 5021 a pre druhé až rekordných 6 496.

Na najľudnatejšom sídlisku republiky tak padol aj minuloročný rekord vydaných hlasovacích preukazov. V účasťou masívnejších, septembrových parlamentných voľbách ich Petržalka vydala “len” 6182, čiže o 314 menej.

Zloženie parlamentu v roku 2023 pritom k volebným urnám prilákalo až 68,5 % voličov z celého Slovenska a priemerná účasť v 2. kole prezidentských volieb sa pohybuje iba okolo 40 až 50 %, čo je rozdiel takmer 20 až 30 percentuálnych bodov.

„V druhom kole volieb v našej pohraničnej Petržalke očakávame opäť vyššiu účasť, a to napríklad aj v súvislosti s voličmi zo zahraničia, ktorí majú trvalý pobyt mimo územia Slovenska, ale prídu voliť s cestovným pasom. Aj na základe vysokého počtu vydaných hlasovacích preukazov v našej mestskej časti sa dá odhadovať, že volebná účasť v celej krajine bude na pomery druhého kola prezidentských volieb pomerne vysoká,” hovorí vedúca referátu organizačných vecí petržalského miestneho úradu Alžbeta Neuschlová.

LED svetlá, počítadlá a iné vychytávky

 

Priebeh volieb aj pre nadpriemerný záujem obyvateľov petržalská samospráva zefektívňuje viacerými materiálovo-technickými novinkami i priestorovým zložením.

Už štandardom sa stali volebné plenty vo farbách Petržalky, ktoré vyrobili zamestnanci údržby miestneho úradu. Hlavným zámerom vyše 340 kusov zásten vo viac ako 50 volebných miestnostiach je urýchlenie procesu voľby. Do každej z nich je totiž možné postaviť o dve až tri zásteny viac, ako tomu bývalo pri štátom dodaných kartónových plentách v minulosti.

Okrem vlastných volebných plient či bezbariérového prístupu sú volebné miestnosti v Petržalke opäť vybavené anonymizovanými počítadlami osôb. Vďaka tomuto šikovnému a smart vylepšeniu tak voliči môžu kedykoľvek počas volebného dňa skontrolovať na webe volby.petrzalka.sk/prezident, v ktorej z budov s volebnými miestnosťami sa aktuálne človek zdrží a v ktorej nie.

Hladší a transparentnejší priebeh volieb zabezpečuje aj ďalšia smart novinka z dielne referátu inovácií miestneho úradu – svetelné senzory inštalované na volebných plentách, ktoré podľa farby LED svetielka indikujú, či je plenta voľná (zelené svetlo), alebo obsadená (červené svetlo).

„Voliči v Petržalke si túto novinku v prvom kole volieb veľmi pochvaľovali. Nemuseli sa obávať, že niekoho vyrušia počas krúžkovania svojho kandidáta, alebo naopak, že budú zbytočne čakať,“ opisuje výhody novej pomôcky Matúš Súlovec, zástupca prednostu Miestneho úradu Petržalka pre financie a inovácie.

Jeho kolegyňa Neuschlová dodáva, že pozitívne reakcie odzneli aj na dizajnové GDPR krycie listy, ktoré členovia komisií používajú na prekrytie, a tým pádom vyššiu ochranu osobných údajov vo voličských zoznamoch.

Hľadajú členov na Eurovoľby

Petržalská samospráva sa už intenzívne pripravuje aj na voľby do Európskeho parlamentu, ktoré sa budú konať v sobotu 8. júna 2024 od 7:00 do 22:00, tentokrát v 64 volebných okrskoch naprieč Petržalkou.

Každá z komisií musí byť zložená minimálne z piatich členov a zapisovateľa. Petržalka tak potrebuje nájsť približne 320 ochotných ľudí, ktorí sa zaujímajú o veci verejné a budú dohliadať na správny chod volebného dňa.

Rovnako ako pri prezidentských voľbách, aj pri týchto je registrácia členov možná online na webe volby.petrzalka.sk/ep. O úspešnej registrácii do databázy záujemcov bude registrovaný člen informovaný bezplatnou spätnou sms.

Odmena za členstvo je vyčíslená na 77 eur v čistom. Súčasťou bude, ako vždy, aj celodenné stravné.

web od 2day