Rada právnika: Čo je podielové spoluvlastníctvo a ako s ním nakladať?

Nechajte si poradiť odborníkom v tradičnej rubrike novín Naša Petržalka.

Určite sa už každý z vás stretol s pojmom bezpodielové spoluvlastníctvo manželov. Okrem neho ale náš právny poriadok rozlišuje ešte ďalší pojem – podielové spoluvlastníctvo. A tomu sa venuje advokát Marek Baraník z Advokátskej kancelárie Remedium Legal, s.r.o.

Ako vo svojom článku vysvetľuje, základným pojmovým znakom podielového spoluvlastníctva je tzv. podiel. Vyjadruje mieru, akou sa spoluvlastníci podieľajú na právach a povinnostiach vyplývajúcich zo spoluvlastníctva k veci a spravidla sa vyjadruje zlomkom.

Spoluvlastnícky podiel je nevyhnutnou súčasťou každého spoluvlastníckeho vzťahu, pričom, ak nie je právnym predpisom, respektíve dohodou spoluvlastníkov určené inak, platí, že podiely sú rovnaké.

Ak by ste sa ako spoluvlastník chceli vášho spoluvlastníckeho podielu vzdať a previesť ho na cudzie osoby, nemôžete to urobiť len tak. V prvom rade ho musíte ponúknuť na kúpu všetkým ostatným spoluvlastníkom (nielen niektorému z nich), a to za rovnakých podmienok. Samozrejme, existujú aj výnimky a takisto možnosť zrušenia a vysporiadania podielového spoluvlastníctva.

Čo na to hovorí zákon, si môžete prečítať v pravidelnej rubrike Rada právnika v marcovom čísle samosprávnych novín Naša Petržalka na strane 21. Ich tlačenú verziu ste už, veríme, dávno našli vo svojich schránkach. ONLINE verzia je zase dostupná na webe PETRZALKA.sk/noviny.

#nasapetrzalka #petrzalkapomaha

web od 2day