Petržalka pokračuje v zjednodušovaní byrokracie

Obyvateľom po novom umožňuje platiť daň za psa aj z pohodlia domova.

Mestská časť Bratislava-Petržalka spustila nový projekt s názvom Petržalské konto, kde po registrácii môžu daňoví poplatníci uhradiť miestne dane online.

Obyvatelia najľudnatejšej mestskej časti Slovenska nájdu postupne tie najdôležitejšie služby svojej samosprávy na jednom mieste. V snahe odbremeniť ľudí i zamestnancov miestneho úradu od papierovej byrokracie, prišla minulý týždeň mestská časť s ďalšou novinkou v podobe novej online pomôcky s názvom Petržalské konto.

Ide o responzívne webové rozhranie, ktoré funguje podobne ako Bratislavské konto – postupne združí rôzne daňové služby, ktoré každoročne vyplývajú obyvateľom zo zákona. V prípade Petržalky nateraz registráciu a úhradu dane za psa, no neskôr by mali pribudnúť aj daň za predajné automaty, nevýherné hracie prístroje či za užívanie verejného priestranstva v správe mestskej časti.

Doteraz ich bolo možné uhradiť len osobne na pošte alebo priamo na úrade, po novom môžu Petržalčania tieto občianske povinnosti vybaviť rýchlo a jednoducho aj z pohodlia domova, bez vyplnenia papierových formulárov.

Stačí, ak sa do systému Petržalské konto zaregistrujú a začnú využívať výhody, ktoré prináša.

„Vzhľadom na uvedenie prvej, stále čiastočne testovacej verzie, je nateraz možné cez Petržalské konto uhradiť len daň za psa. Postupne však budeme pridávať ďalšie služby a vylepšenia,“ informuje Martin Bodický z referátu inovácií miestneho úradu, ktorý stojí za vznikom tohto pilotného projektu.

V Petržalskom konte tak obyvatelia do budúcna nájdu aj ďalšie dôležité služby a informácie, ktoré im mestská časť Bratislava-Petržalka poskytuje už teraz, ale v rôznych podobách a na rôznych miestach.

„Ospravedlňujeme sa obyvateľom za meškanie, keďže sme pôvodne Petržalské konto chceli spustiť v januári, či prípadne chybičky, ktoré ešte budeme potrebovať vyladiť aj na základe ich spätnej väzby,” priblížil Jozef Rybár, zástupca prednostu miestneho úradu pre komunikáciu a marketing.

Návrhy na vylepšenie môžu užívatelia Petržalského konta zasielať e-mailom na inovacie@petrzalka.sk.

 

Online so zľavou 5 eur

 

Okrem zjednodušenia registrácie a platby, prináša nový systém aj výhodu v podobe nižších poplatkov, pričom už teraz ponúka platbu cez obľúbený QR kód prevodom a čoskoro by mal byť napojený aj na štandardné platobné brány vrátane Google Pay a Apple Pay.

Zatiaľ čo pri platbe osobne na referáte daní a poplatkov miestneho úradu alebo pošte zaplatí majiteľ za svojho psa v roku 2024 poplatok 50 eur, pri úhrade online cez Petržalské konto ušetrí 5 eur.

Ak sa teda občan zaregistruje do Petržalského konta a dá miestnej samospráve súhlas na využívanie elektronických služieb, bude mu doručené oznámenie do mailu, že je povinný uhradiť 45 eur na dané číslo účtu aj s príslušným variabilným symbolom či dátumom, dokedy musí túto daň zaplatiť.

Ak sa občan rozhodne do systému nezaregistrovať a nedá súhlas na využívanie elektronických služieb, obdrží poštou rozhodnutie k dani za psa vo výške 50 eur.

Úľava na poplatku sa nevzťahuje na držiteľov ŤZP preukazu, osamelých seniorov s príjmom do výšky životného minima alebo majiteľov psov v rodinnom dome – tí už platia zvýhodnený ročný poplatok vo výške 17 eur.

 

Papierové chyby opravia

 

Výmery dane za psa bude úrad hromadne zasielať koncom apríla všetkým majiteľom psov, ktorí sa zaregistrujú v Petržalskom konte, no tým, ktorí tak už urobili, prichádzajú už teraz postupne.

Tiež platí, že do nového online Petržalského konta mestská časť postupne preklápa staršie, papierové databázy, čiže Petržalčania už čoskoro budú mať všetky informácie o platbe dane za psa pekne pokope k dispozícii na pár klikov.

„Žiaľ, môže sa stať, že do databázy pribudnú aj neaktuálne informácie, napríklad o už mŕtvych štvornohých chlpáčoch, a to z dôvodu, že nám majitelia úmrtie nenahlásili, alebo sa táto informácia v papierovom svete zapatrošila,” dodáva Rybár s tým, že v týchto prípadoch sa psíčkarom ospravedlňujú a vopred ďakujú za akékoľvek nahlásenia nezrovnalostí údajov, ktoré obratom upravia.

 

 

web od 2day