Miestny úrad Petržalka na čele so starostom Hrčkom odsudzuje konanie poslanca Kuruca, ktorý sa vydával za jeho zástupkyňu

Člen miestneho i mestského zastupiteľstva sa v elektronickej komunikácii snažil v mene vicestarostky Jančokovej rodičom dieťaťa sľúbiť, že im vybaví miesto v škôlke.

V Petržalke už ako poslanec skončil.

Pre Miestny úrad Petržalka je podvodné konanie miestneho a mestského poslanca Jakuba Kuruca hrubým porušením etických štandardov, morálnych zásad a pravdepodobne aj zákona.
Verejná inštitúcia zastupujúca najľudnatejšiu mestskú časť Slovenska jeho správanie odsudzuje, pričom v kontexte zistených a medializovaných informácií činom poslanca Kuruca vôbec nerozumie.

„Vydávať sa za niekoho iného nepatrí do slušnej spoločnosti, verejného ani do súkromného života. Nech mal pán poslanec akékoľvek dôvody, ktoré ho k tomuto nepochopiteľnému činu viedli, nemôžem nad tým len tak mávnuť rukou a tváriť sa, že sa nič nestalo. Obzvlášť, keď je voleným zástupcom našich občanov a poškodil meno Petržalky i svojej poslaneckej kolegyne, mojej zástupkyne,“ vyjadril svoje rozhorčenie starosta Ján Hrčka, ktorého celá situácia zároveň ľudsky veľmi mrzí.

Samozrejme, ešte viac zaskočená je samotná petržalská vicestarostka Iveta Jančoková, ktorej sa prípad bytostne a priamo dotýka.

„Hoci sa nakoniec nič vážne nestalo, som z celej situácie veľmi šokovaná. Dozvedieť sa od cudzieho človeka, že niekto komunikuje vo vašom mene a ešte v tejto záležitosti, je veľmi nepríjemné,“ uviedla na margo zistení, ktoré sa ku nej dostali od rodiča dieťaťa.

Tomu Kuruc v jej mene sľuboval vybavenie miesta v jednej z 27 petržalských materských škôl.

Myslí si, že správanie poslanca Kuruca je naozaj zvláštne a nelogické, obzvlášť, keď 150-tisícová petržalská samospráva po rokoch už dávnejšie vyriešila problém s nedostatkom kapacít v škôlkach.

„Ak chcel totiž pán Kuruc, ako tvrdí, pomôcť blízkej osobe s prijatím dieťaťa do škôlky, falošnou konverzáciou vedenou v mojom mene s rodičom toho dieťaťa by nič nezískal. Je to priam absurdné. Nehovoriac o tom, že v Petržalke máme na prijímanie detí jasné pravidlá, z ktorých nikdy neuhneme a poslanec Kuruc o týchto zásadách vie,“ doplnila.

V Petržalke už skončil

 

Falšovanie identity, ktoré Kuruc ako predseda petržalského klubu Team Bratislava a Progresívne Slovensko po konfrontácii Jančokovej aj ďalším poslaneckým kolegom priznal, už malo dohru.
Petržalský úrad potvrdil, že dnes krátko po 15:00 sa Kuruc na vlastnú žiadosť vzdal mandátu miestneho poslanca. Podľa Jančokovej petržalským poslaneckým kolegom avizoval, že sa plánuje vzdať aj členstva v dozorných radách mestských podnikov ako aj v politickej strane Team Bratislava.

Naďalej však mal plánovať pôsobiť vo funkcii mestského poslanca ako nezaradený člen zastupiteľstva hlavného mesta.

Náhradníkom je Mravec

 

Kuruca by tak mal v petržalskom miestnom zastupiteľstve ako poslanec nahradiť Juraj Mravec, ktorý kandidoval do 6. miestneho obvodu. V samosprávnych voľbách 2022 získal najvyšší počet hlasov z nezvolených uchádzačov.

Ak si svoj mandát po oficiálnom oslovení zo strany miestneho úradu uplatní, k oficiálnemu menovaniu poslaneckého sľubu by malo prísť na najbližšom zasadnutí petržalského zastupiteľstva 23. apríla 2024.

 

STANOVISKO BÝVALÉHO POSLANCA MIESTNEHO ZASTUPITEĽSTVA JAKUBA KURUCA
10. APRÍL 2024

 

web od 2day