OZNAM: V Petržalke prebieha celoplošná jarná deratizácia verejných priestranstiev

Prosíme, zvýšte svoju opatrnosť.

Vo všeobecnosti platí, že potkan je veľmi inteligentné zviera, rodinne založené, s hierarchiou od vodcu až po ochutnávača. Hoci si na prvú niektorí z nás možno vybavia talentovaného rozprávkového hlodavca, realita je celkom odlišná. A navyše, ako tvrdia viacerí deratizéri, zbaviť sa týchto zvierat úplne, je takmer nemožné.

Svoje o tom vieme aj na našom zelenom sídlisku. Mierna zima i aktuálne na apríl nezvyčajne vysoké teploty prispeli k vyššiemu výskytu potkanov v niektorých lokalitách. Ide najmä o okolie kontajnerových stojísk, ale aj kanalizačných prípojok či kotolní.

Pre hlodavce je tiež lákadlom potrava, ktorú dokážu jednoducho získať zo smetných nádob, hlavne na kuchynský bioodpad, umiestnených pri alebo v kontajnerových stojiskách. Práve v ich okolí sa hlodavce vyskytujú najčastejšie.

V súčasnosti živého potkana zbadáte najčastejšie v lokalitách Námestie hraničiarov 20, Tupolevova 1, Budatínska 3 – 13, ale aj v blízkosti MŠ Tupolevova 20, 🪤 kde sme po dohode s riaditeľkou škôlky pristúpili k okamžitej deratizácii školského dvora.

Aby sme však zamedzili šíreniu potkanej populácie v rámci celého nášho katastra, a tým i vzniku epidemiologického rizika v oblasti verejného zdravia, je nevyhnutné vykonávať pravidelnú celoplošnú a synchrónnu deratizáciu.

Aj z tohto dôvodu prebiehajú na jar a na jeseň vždy dve vlny deratizácie, pričom aj teraz mestská časť reagovala na výzvu Regionálneho úradu verejného zdravotníctva hlavného mesta Bratislava, na základe ktorej celoplošná deratizácia v Bratislavskom samosprávnom kraji odštartovala 1. apríla, pričom potrvá do 31. mája.

Funguje to tak, že biocídne nástrahy sa vkladajú do funkčných dier vytvorených hlodavcami, ktoré sa následne zasypávajú, čo zabráni voľnému prístupu detí, nepovolaným osobám a necieleným zvieratám. Nástrahy majú výstražné červené sfarbenie a proti náhodnému požitiu obsahujú látku, ktorá vyvoláva chuťový odpor pre človeka, psov a mačky.

Napriek tomu, si v tomto období, prosíme, obzvlášť strážte svojich domácich miláčikov, aby náhodou nepojedli to, čo by nemali.

VIAC INFO o celoplošnej deratizácii nájdete TU alebo tiež v najnovšej reportáži TV Markíza. A nezabúdajte, zabrániť nežiaducemu množeniu hlodavcov vieme spoločnou zodpovednosťou.

ĎAKUJEME, že nekŕmite voľne žijúce zvieratá a nenechávate zvyšky potravy na verejnom priestranstve.

#petrzalkapomaha

web od 2day