Poznáte ľudí, ktorí posunuli vpred najväčšiu mestskú časť Slovenska? Nominujte ich na Osobnosť Petržalky 2024

Návrhy v piatich hlavných kategóriách je možné posielať do 31. mája cez web OSOBNOST.PETRZALKA.sk. Za nominácie miestny úrad odmení 10 výhercov pozvánkami na galavečer s kultúrnym programom a rautom.

 

 

 

 

 

Osobnosť Petržalky patrí medzi tradičné podujatia mestskej časti Bratislava-Petržalka a jej organizácie Kultúrne zariadenia Petržalky. Samospráva tieto ocenenia udeľuje už od roku 1998 s cieľom prejaviť vďaku a úctu tým, ktorí sa natrvalo zapísali do histórie Petržalky, prispeli k šíreniu jej dobrého mena, zlepšili spolunažívanie jej obyvateľov i návštevníkov, alebo skvalitnili ich život.
Počas štvrťstoročia existencie ankety získalo tento zaslúžilý titul už 145 laureátov, ktorí usilovnou prácou významne prispeli k rozvoju mestskej časti v rôznych oblastiach.

Patrí k nim napríklad herec Stanislav Štepka, spisovateľ Daniel Hevier, riaditeľka Gymnázia A. Einsteina Drahomíra Kováříková, textár Kamil Peteraj, lekárka a univerzitná profesorka Daniela Ostatníková, ale aj olympijskí víťazi vo vodnom slalome bratia Peter a Pavol Hochschornerovci. Ocenenie in memoriam zase získali napríklad líder skupiny Lojzo Marián Kochanský či bývalý starosta Petržalky Milan Ftáčnik.

„Petržalku možno viacerí vnímajú ako anonymné sídlisko, kde sa sused nepozná so susedom, no musím uznať, že sa to mení a čoraz väčším trendom je tvorba komunít. Ak poznáte niekoho zo svojej blízkej komunity, priateľov, rodiny či kolegov, ktorí zlepšili alebo zlepšujú život v Petržalke, dajte nám o nich vedieť,“ vyzýva verejnosť k nominovaniu osobností zástupkyňa starostu Petržalky Iveta Jančoková.

Prvýkrát aj junior osobnosť
Petržalčania aj Nepetržalčania tak môžu svojich favoritov v zmysle štatútu ocenenia aj v tomto, už 26. ročníku, nominovať v piatich hlavných kategóriách, a to Kultúra a rozvoj spoločenského života, Sociálna práca a ochrana života a zdravia, Šport a rozvoj aktívneho životného štýlu, Vzdelávanie a rozvoj kritického myslenia, Životné prostredie a ochrana prírody.
Návrhy na ocenenia je možné podávať najneskôr do 31. mája (vrátane), a to prostredníctvom webu .

Nominácie je možné podať aj poštou alebo osobne cez podateľňu Miestneho úradu Petržalka na Kutlíkovej ulici 17. K papierovému návrhu ale treba priložiť potrebné súhlasy so spracovaním osobných údajov a vyhlásenia.

Piatich nominujúcich odmení samospráva skvelou výhrou vo forme pozvánok pre dve osoby na slávnostný galavečer, ktorý sa uskutoční 20. septembra 2024 v Dome kultúry Zrkadlový háj. Jeho súčasťou bude aj slávnostná hostina s bohatým programom.

V roku 2022 bola do ocenení premiérovo zaradená aj kategória Cena verejnosti. Tento rok sa k nej po prvýkrát pridá ďalšia kategória určená pre školopovinných – Cena verejnosti Junior – ,ktorá ocení šikovné deti z petržalských škôl, za ktoré bude takisto hlasovať verejnosť v online hlasovaní.
Obe verejné hlasovania budú prebiehať na webe OSOBNOST.PETRZALKA.SK od 10. júla do 31. augusta (vrátane) a piatich hlasujúcich mestská časť rovnako odmení pozvánkami na septembrový galavečer.

Za zásluhy aj humánne gestá
Pre zosnulé osobnosti, ktoré sa životným dielom zaslúžili o významný rozvoj a reprezentáciu mestskej časti, je venovaná Cena in memoriam. O tejto kategórii rozhoduje starosta mestskej časti. On i jeho zástupkyňa môžu počas podujatia odovzdať aj čestné uznanie za darcovstvo krvi či iný humánny čin.
Osobnostiam, ktoré významným spôsobom prispeli k rozvoju mestskej časti, obohatili ľudské poznanie vynikajúcimi tvorivými výkonmi a zaslúžili sa o rozvoj a priateľstvo medzi národmi alebo regiónmi zas môže byť poslancami miestneho zastupiteľstva udelené čestné občianstvo Petržalky.

 

web od 2day