V národnom kole súťaže Mladých reportérov zvíťazila fotografia petržalského paneláka

V boji proti klimatickej kríze sú najjednoduchšie riešenia často tie najlepšie.

Tento rok v súťaži Mladých reportérov pre životné prostredie vyhrala národné kolo zdanlivo nenápadná fotografia petržalského paneláku od 18-ročnej študentky obchodnej akadémie Júlie Noščákovej. Možno na prvý pohľad nie je opticky príťažlivá, ani technicky vynikajúca, no má vzácnu reportérsku kvalitu a posolstvo. Vypovedá totiž o riešeniach, ktoré nachádzajú bežní ľudia pre zlepšenie života na sídlisku.

Témou súťaže je klimatická zmena.

Všetci, čo bývajú v panelákoch, vedia, ako veľmi sa dokážu prehriať. Aj preto si mnohí obyvatelia montujú do svojich príbytkov klimatizáciu. Víťazná fotografia sa volá Lepšie riešenie a zachytáva časť paneláku, na ktorom je niekoľko okien a balkónov. Medzi nimi je namontovaná klimatizácia a o poschodie nižšie je balkón, ktorý obyvatelia ozdobili kvetmi a zazelenili.

A práve takéto zazelenenie je lepším riešením, pretože byt nielen ochladzuje, ale aj čistí vzduch a pomáha ako tomu, kto ho urobil, tak aj aj okolitým susedom. Je to skrátka malá zelená oáza v paneláku.

Fotografia Júlie Noščákovej – a s ňou aj Petržalka – bude reprezentovať Slovensko na medzinárodnom kole súťaže.

Mladí reportéri pre životné prostredie (Young Reporters for the Environment, YRE) je vzdelávací program medzinárodnej Nadácie pre environmentálne vzdelávanie (Foundation for Environmental education – FEE), určený mladým ľuďom vo veku 11-25 rokov.

Slovensko je do programu zapojené od roku 2009 a už od prvých rokov dosahuje v programe mimoriadne výsledky.

web od 2day