Začínajú obľúbené Dni Petržalky

Každoročne si Petržalčania užívajú najväčšie podujatie v Petržalke, ktoré mestská časť organizuje. Dni Petržalky sú tradičným podujatím a nebudú chýbať ani tento rok. Ich 16. ročník prinesie obľúbené akcie, ale aj nové podujatia, ktoré program obohatia a spestria.

Športové, kultúrne, hudobné ale i charitatívne – také sú prívlastky jednotlivých podujatí, ktoré počas piatich týždňov budú sprevádzať obyvateľov životom v Petržalke. Ponuka mnoho-žánrového festivalu je tak široká, že si v nej svoje nájdu milovníci športu, zvierat, predovšetkým psíkov, dobrého jedla, populárnej i folklórnej hudby, umenia, či kníh a venované je od tých najmenších detí až po seniorov úplne všetkým.

Športové podujatia ako Olympijský festival nádejí, turnaje o pohár starostu vo futbale, tenise či basketbale, súťaž jazdcov na bicykloch Concrete Jungle Jam, Detská športová olympiáda pre petržalských predškolákov prehlbujú a rozvíjajú vzťah k športu, ktorý výrazne podporuje zdravie a dnes je čoraz častejšie súčasťou zdravého životného štýlu. Dni Petržalky majú aj charitatívny rozmer – Petržalčania boli zvyknutí na vianočné darovanie krvi, ktoré v ostatných rokoch podporilo vždy okolo 50 darcov. Po druhý rok pripravuje mestská časť Petržalskú kvapku krvi aj ako sprievodnú charitatívnu akciu v rámci tohto kultúrnospoločenského podujatia. Dni Petržalky nevynechávajú ani Deň detí, ten pripravuje Občianske združenie Moonlight camp pod názvom Na palube jednorožca. Novinkou 16. ročníka je aj Agility – parkúr pre psov, ktoré pribudlo k podujatiu venovanému milovníkom psov – k Petržalskému oriešku. Dni Petržalky neopomínajú ani významné výročie položenia základného kameňa výstavby sídliska a pri tejto príležitosti organizuje výstavu fotografií. Neoddeliteľnou súčasťou programu býva súťaž v kuchárskych zručnostiach gulášových gurmánov. Svoje „vareškové“ umenie si tímy zmerajú počas galaprogramu na Dostihovej dráhe v súťaži O petržalskú varechu. Tá je tento rok obohatená o súťaž najlepších gastronomických špecialít zo Slovenska. Prihlášky do súťaží, podmienky zapojenia sa do akcií, ale i dátumy a miesta konania všetkých podujatí nájdu Petržalčania na webe v rubrike Dni Petržalky.

Dni Petržalky vyvrcholia v sobotu 15. júna na Dostihovej dráhe galaprogramom, počas ktorého petržalský starosta ocení významné osobnosti Petržalky za ich výnimočnú prácu, celoživotný prínos, či výrazný ľudský čin. Mestská časť oceňuje aj mladých ľudí za ich usilovnosť, ocenenie Junior osobnosť Petržalky 2013 bude súčasťou aj tohto ročníka. 16. ročník uzavrie galakoncert, na ktorom vystúpia víťaz prehliadky amatérskych skupín, Poison Candy, Polemic, Banda, Lojzo, Vidiek a Rico Sanchez & the Gypsies.

web od 2day