Investor „zacvakal“ viac

Príkladov dobrej spolupráce medzi investormi a Petržalčanmi pribúda. Po firme Swiss Re, ktorá v roku 2013 obnovila parčík na Hrobákovej, firmách Imagine Development a ITB Development, ktoré minulý rok zrekonštruovali detské ihrisko a parčík pri internáte Ekonomickej univerzity, odovzdal ďalší investor svoj benefit do užívania Petržalčanom. Petržalčanom poskytol niečo navyše. Nemusel ale chcel.

Nielen, že firma PRESPOR s. r. o. premenila zdevastovanú a roky chátrajúcu budovu na moderné bowlingové centrum, ešte zrenovovala časť terasy, zábradlie, schodisko a rampu pre vozíčkarov a mamičky s kočíkmi pri bytovom dome na Tupolevovej 5-7. Investícia vo výške 11 tisíc eur svedčí o vysokej spoločenskej zodpovednosti firmy, ktorá začala podnikať aj na území Petržalky. V polovici júla zástupcovia spoločnosti PRESPOR s. r. o. Pavol Kečkéš a Juraj Bobrík odovzdali správcovi bytového domu pánovi Majerákovi a vedúcej oddelenia nakladania s majetkom pani Broszovej zrekonštruovanú časť do užívania.

Samospráva sa už od roku 2009 snažila opakovanými verejnými súťažami o prenájom objektu bývalého divadla LUDUS, nakoľko v rozpočte na rozsiahlu rekonštrukciu, ktorú si táto budova vyžadovala peniaze neboli. Až v roku 2013 prejavila záujem o prenájom budovy spoločnosť Prespor s.r.o., ktorá ponúkla investovať do rekonštrukcie budovy 1 milión eur a do jej vnútorného zariadenia ďalších 300 tisíc. Zo zničenej a bezdomovcami okupovanej budovy sa za necelé dva roky stalo moderné bowlingové centrum s príslušenstvom, čiže okrem bowlingových dráh ponúka aj priestory na spoločenské vyžitie, školenia, semináre. Okrem súťaží, konajúcich sa pod hlavičkou Slovenského bowlingového zväzu, slúži zariadenie predovšetkým verejnosti, teda aj Petržalčanom.

Teší ma, že spoločenská zodpovednosť investorov a developerov začína v Petržalke nadobúdať konkrétnu tvár čoraz častejšie. Je to neklamným znakom toho, že Petržalka už nie je len papierovým sídlom týchto firiem, ale je miestom, ktoré ponúka oveľa viac. Zimný štadión a bowlingové centrum už Petržalka má, plaváreň sa stavia – aj vďaka týmto športovým areálom nadobúda mestský charakter, aj preto sú naši obyvatelia spokojní s bývaním v Petržalke,“ skonštatoval starosta Vladimír Bajan.

Nielen firmy, ale aj aktivity nadšených obyvateľov z Bradáčovej, ktorí na vlastné náklady a vlastnými silami zveľadili detské ihrisko na Bradáčovej alebo rodičia zo Starhradskej ulice, ktorí v spolupráci so samosprávou kompletne obnovili nátery hracích prvkov na detskom ihrisku, sú príkladom participácie verejnosti na živote a dianí v Petržalke.

PS 2 NS 8 NS 3

NS 6 NS 2 NS 1

web od 2day