Novinka v knižnici

Výstava Svět podle Šaška zamestná nielen detské oči, ale hlavne ruky. Ste zvedaví, o čo ide? Miestna knižnica Petržalka v spolupráci s Českým centrom pripravila interaktívnu výstavu ilustrácií známeho českého ilustrátora Miroslava Šašeka. Expozíciu tvoria informačné a hracie moduly, prostredníctvom ktorých sa zoznámia so Šaškovými ilustráciami a pocestujú po známych krajinách sveta. Uvidia romantickú benátsku gondolu, londýnsky poschodový autobus či žltý newyorský taxík. Postavia si vlastné mesto z moderných a tradičných budov a pri otáčajúcom module si poskladajú ľudí v ich typickom oblečení. Realistické obrázky sú plné farieb a detailov. Dokonale vykresľujú každodennú realitu krajín, ktoré Miroslav Šašek osobne navštívil. Ilustrácie oboznámia malých i veľkých návštevníkov výstavy s urbanizmom, dopravou, obyvateľmi i jazykmi svetových metropol od San Francisca až po Hong Kong. Okrem toho majú možnosť zalistovať si priamo v knihách od tohto ilustrátora, za ktoré získal viacero ocenení.

Miroslav Šašek, český maliar, ilustrátor a spisovateľ sa narodil 18. novembra 1916. Jeho detskí ilustrovaní sprievodcovia po mestách a štátoch vznikali v rokoch 1959 – 1974. Ako prvá vyšla knižka This is Paris, ktorá odštartovala sériu 18 kníh. Druhá v poradí, This Is London, získala v roku 1959 ocenenie za najlepšiu detskú ilustrovanú knihu, v roku 1960 získala toto ocenenie kniha This Is New York.

Interaktívnu výstavu Miestnej knižnice Petržalka si v pobočke na Prokofievovej ulici môžete pozrieť do 8. januára 2018. Srdečne vás pozývame.

 

web od 2day